Около 40 протокола - един в чужбина, останалите - от три изборни района в страната, остават да бъдат въведени, за да приключи първичното въвеждане на данните в Централната избирателна комисия (ЦИК). След като бъдат въведени всички протоколи на 100%, ще публикуваме информацията на страницата с броя гласували. Това каза на брифинг за медиите говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите на Матева броят може да се промени, след като данните бъдат въведени повторно и бъдат отстранени несъответствията.

В ЦИК данните от гласуването са предали четири Районни избирателни комисии (РИК) - Габрово, Кюстендил, Ловеч и Сливен. Очакваме да пристигнат всеки момент Софийските комисии, по-късно - Благоевград, както и останалите, каза Матева. Тя отбеляза, че се очакват да пристигат данни от РИК и утре.

Матева изтъкна, че въвеждането на протоколите извън България е станало "доста бързо" и добави, че сутринта са останали около 30 протокола от западното крайбрежие на САЩ и Канада, където изборният ден приключва по-късно. По думите ѝ повечето протоколи са били попълнени без грешки, много малко от тях са били върнати за коригиране.

Нямаме информация колко са сгрешените протоколи в страната, каза още Матева. По думите ѝ повечето грешки в протоколите са, че Секционните избирателни комисии са попълвали и са сумирали преференциите. Одобрихме в протокола да не се сумират преференции, тъй като там се допускат най-много грешки, добави тя. 

"Има доста сгрешени протоколи, основна причина е това, че СИК са попълвали и сумирали преференциите. Изрично решихме да не се сумират, тъй като там има много грешки, подчерта Матева. ЦИК не е направила анализ на грешките все още".  

В изборния ден в ЦИК са постъпили 123 сигнала и жалби. Установените неработещи машини за изборния ден са 102, а за предизборния - 20, общо - 122, посочи Матева. Хартията за машините е със същите характеристики като тази на предходни избори, подчерта говорителката на ЦИК. Тепърва ще се търси причина защо тези машини не са работили, добави тя. 

По думите ѝ сигналите за нарушения в секционните комисии са различни, включително и за непоставяне на печати върху машините бюлетини. На въпрос за случая от Пловдив, в който се оказа, че председател на СИК е неграмотен, Матева напомни, че партиите от последното Народно събрание са тези, които предлагат членове на комисиите, а РИК ги назначава. Стана ясно обаче, че изборната администрация не проверява владеят ли те български.

На въпрос дали видеонаблюдението е забавило процеса на обработка на данните от гласуването Матева заяви, че все още не е направена оценка на този процес и предстоят анализи. Вече са публикувани записите, направени при излъчване в реално време. Сега, с пристигането в РИК, се предават и устройствата за видеонаблюдение и добави, че след като се обработят резултатите, ще започне извличането на записите в ЦИК.

Снимка: БТА