Инцидентът стана миналата седмица, докато Атанас играел футбол със съученици в двора на ОУ "Никола Парапунов" в Разлог. Той застанал на вратата, хванал се за напречната греда като на лост и в този момент металната конструкция паднала заедно с него, а гредата го ударила по главата.

При проверките се оказа, че едно от стоманените въжета, с които металната футболна врата била фиксирана към оградата, е било прерязано и откраднато от вандали. Училищните власти обаче не забелязали липсата и не предприели мерки за укрепването на вратата.

Прокуратурата в Разлог образува досъдебно производство по случая. В хода му се изяснява дали причината за инцидента е в резултат на немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност. Приобщени като веществени доказателства са записи от камери, по отношение на които е назначена техническа експертиза. В качеството на свидетели са разпитани директорът на училището и кметът на Община Разлог. От Министерството на образованието пък разпоредиха проверки на спортните съоръжения във всички учебни заведения.

14-годишният Атанас бе транспортиран в критично състояние в "Пирогов" - с тежка контузия на главния мозък и мозъчния ствол, счупване на основата на черепа и оток на мозъка. Въпреки усилията на лекарите, след няколко дни в кома, момчето почина в нощта срещу Никулден.

Днес в Разлог е ден на траур. Знамената на обществените сгради в града са свалени наполовина. Оградата на спортната площадка в училището на Наско осъмна с цветя в негова памет, съобщи местният сайт "РазлогИнфо". Отменени са всички културни мероприятия, радостни ритуали и тържества. Няма да се провеждат и масови мероприятия.

"Непрежалима загуба! Скърбим със семейството, близките, приятелите... Малко ще бъдат думите на състрадание към огромната трагедия да загубим дете. Бог да прости!", написа в официалната си страница във Фейсбук кметът на Разлог Красимир Герчев.

По думите му, местната администрация ще поеме разходите по погребението на осмокласника.

То ще е във вторник от 11 часа. Атанас ще бъде погребан в бял ковчег.

Майката на момчето Жана бе неотлъчно до него в "Пирогов". Очаква се бащата Николай, който е международен шофьор, да се завърне в България, съобщи "Стандарт". Семейството има по-малка дъщеря.