Картината "Paysage Bords de Seine" от Пиер-Огюст Реноар трябваше да бъде продадена на търг на 29 септември, организиран от "Потомак къмпани". Съмненията относно собствеността й обаче са наложили продажбата да бъде спряна, казва Луси Холанд, говорителка на аукционната къща със седалище в Александрия, Вирджиния,  предаде  БТА.

Картината, изобразяваща пътека, която минава покрай бреговете на река Сена в Париж, е закупена от американка от битак в Западна Вирджиния преди две години. Жената нямала представа, че се е сдобила с шедьовър на френския импресионист, но се надявала, че рамката ще й свърши работа. По настояване на майка й обаче платното било дадено за оценяване в аукционната къща "Потомак къмпани" и така било установено, че това е творба на Реноар.
Оценката й е между 75 000 и 100 000 долара.

От Музея на изкуствата в Балтимор са съобщили на тръжната къща, че според архивите им творбата на Реноар е открадната на 17 ноември 1951 г., докато е била предоставена на заем на музея. Съдбата на картината след кражбата е неизвестна. Творбата попада в Музея на изкуствата в Балтимор чрез колекционерката Сейди Адлър Мей.

Тръжната къща на свой ред е съобщила на ФБР и вече тече федерално разследване. За кражбата няма полицейски доклад.