Втора поредна неделя протестиращи срещу високите цени на горивата, срещу стандарта на живот и срещу управлението блокираха пътища, магистрали и дори гранични пунктове.

В София днес имаше планирани 4 протеста, част, от които се сляха в един. До ексцесии не се стигна, но имаше опити за провокация. Всички се обединиха около идеята народът да има повече власт, за да контролира институциите.

В 14 часа на площад "Батенберг" група от Перник първа пристигна на Националния протест срещу високите цени на горивата и стандарта на живота у нас. В 14:30 към тях се присъединиха протестиращите с искане за оставка на правителството.

Към 15 часа с химна на Република България започна националният протест в София за смяна на системата. Свещеник благослови началото на демонстрацията малко.

На протеста се стекоха недоволстващи от Пазарджик, Пловдив, Перник и Враца

Стотици граждани, събралите се първоначално на пл. "Княз Александър Първи" в столицата, минаха покрай сградата на Министерския съвет, където стояха не повече от 10 минути и скандираха "Оставка". След това шествието се отправи по бул. "Дондуков" и мина по ул. "Г. С. Раковски". Оттам протестът стигна пред парламента, където ги чакаше внушителен полицейски кордон.

След това протестиращите блокираха за кратко движението на кръстовището на "Орлов мост". Част от дошлите от Перник се върнаха по-късно в града с намерението да блокират за поредна вечер магистрала "Люлин".

Началото на протестното шествие в София

Снимка: БТА

Снимка: Дир.БГ

Снимка: Дир.БГ

Столичната полиция задържа шофьор на софийски автомобил, който, малко преди шествието да мине покрай сградата на парламента, се опита да създаде безредици, като караше в платното за насрещно движение.

Снимка: Дир.БГ

Кордон от полицаи има пред парламента

Снимка: БТА

Няма сблъсъци и провокации.

Снимка: БТА

Забелязани бяха лидери на някои от по-малките извънпарламентарни партии, но те по никакъв начин не агитираха хората, предаде БНР.

След шествието по централните столични булеварди, протестиращите се върнаха на площад "Ал. Батенберг".

1000 полицаи бдят за реда в столицата. Най-много жандармерия има разположена пред Народното събрание, пред Министерски съвет и в околните улички.

В София днес бяха заявени четири протеста: освен за смяна на политическата система, има срещу скъпите горива, за свобода на вероизповеданието и протест на майките на деца с увреждания.

Протестът за свободата на вероизповеданията мина на обяд с молитвено шествие в парка на "Княжеската градина" и беше подкрепен от около 100 души. Протестиращите настояха за отмяна на Закона за вероизповеданията във вида, в който в момента се обсъжда в парламента. Те са на мнение, че той нарушава основните човешки права, които са дадени и по Конституция.

Къде са протестите в София

Снимка: БНТ

Вълна от протести заля цяла България

Протести спряха за часове движението през няколко гранични пункта с Турция и Гърция. Блокади имаше и по магистралите и основните пътища на страната. Протести се проведоха в редица градове на страната.

Към 18 часа всички ГКПП работеха нормално.

Магистрала “Марица” край Свиленград бе блокирана от протестиращи, които тръгнаха пеша, след като преди това затвориха с автошествие пътния възел за граничен пункт "Кап.Петко Войвода" към Гърция

Снимка: БТА

Протестиращи от общините Берковица и Връшец блокираха от 13,30 до 14,30 часа днес пътя Монтана- София през прохода Петрохан при берковското село Бързия.

Те закачиха листовки, на които пише: "Спрете социалното убийство на българина", "Смяна на системата", "Не на поскъпването на живота", "Искаме европейски доходи" и т.н. Според тях, с вдигането на данъци и застраховки на автомобили и цени на различни продукти и услуги за последния месец северозападна България е обедняла значително, а в много местни фирми са направени съкращения.

По време на протеста от двете страни на село Бързия се извиха големи опашки от автомобили. Колоната зад село Бързия от прибиращи се след почивните дни хора към София достигна до разклона за Берковица. Полицията охраняваше протеста и не се стигна до инциденти.

Протестиращи блокираха за близо 3 часа възловото кръстовище на изхода на Свиленград към пункта с Гърция "Капитан Петко войвода" и към магистрала "Марица". Според тях оттеглянето на вицепремиера Симеонов не е достатъчно, нужна е смяна на цялата политическа система. Настояваме за адекватно управление на държавата, справедливост, морал, работеща съдебна система, образование и здравеопазване на ниво. Държим да живеем в нормална, а не овладяна държава, са заявили протестиращите.

В 15,10 часа магистрала "Марица" бе свободна за движение, блокиралите платната на пътя се оттеглиха, съобщиха от ОД на МВР - Хасково. По данни на полицията в протеста са взели участие около 300 души, а по сведения на организаторите - близо 1000.

Магистрала “Марица” край Свиленград бе блокирана от протестиращи, които тръгнаха пеша, след като преди това затвориха с автошествие пътния възел за граничен пункт "Кап.Петко Войвода" към Гърция

Снимка: БТА

Протестно автошествие, което тръгна от Добрич, развя национални знамена по пътя за ГКПП "Йовково". Към недоволните водачи на автомобили и мотористи от мотоклуб "Добруджански братя" по пътя се присъединиха и протестиращи в Генерал Тошево.

Автошествието отново се обяви против високите цени на горивата, данъците и застраховките. Участници в демонстрацията настояват и за смяна на политическата система. Гражданите на Генерал Тошево поискаха инвестиции от държавата и в малките населени места, повече работни места и по-високи заплати.

Близо 400 габровци с над 100 автомобила се събраха по обед пред спортната зала "Орловец", за да протестират срещу високите цени на горивата, поскъпването на живота и ниските доходи.

Автошествието премина по централните градски улици под звуците на клаксони, насочи се към южните градски квартали и завърши пред общинската администрация, където участниците в автошествието обявиха, че протестите в града ще продължат и през следващата седмица.

Протестното автошествие в Бургас блокира целия град. Стотици автомобили, които по-рано днес спряха движението на входа и на изхода за автомагистрала "Тракия", запушиха основни пътни артерии вътре в града.

Центърът на Варна също беше блокиран от протестиращи в продължение на четири часа.

Около 200 протестиращи блокираха главния път София-Варна в района на пътен възел "Боаза" при разклона за Тетевен. Движението беше спряно за около 10 минути. Образуваха се големи колони от автомобили, но трафикът в участъка постепенно се нормализира.  Преди това беше организирано автошествие от пътен възел "Боаза" до село Български извор и обратно, в което участваха около сто автомобила, което също затрудни движението.

Протестиращите настояваха за по-добри условия на живот в страната, чуха се и викове "Оставка". До инциденти не се стигна, в района имаше засилено полицейско присъствие.

Около 40 души излязоха на пешеходно протестно шествие и по централния булевард "България" в Ловеч.

В Троян след блокадата на пътя Ловеч-Троян протестиращите преминаха с автошествие по основните улици в града. Протестът им приключи пред сградата на общината.

Десетки протестираха и в Пловдив с искане за промяна в системата за управление, по-високи доходи и по-ниски цени на горивата.

На северозапад протестиращи блокираха по едно и също време двете основни артерии от и за София. В Монтана след автошествие в града, хората спонтанно затвориха за повече от два часа международния път Е79. Освен заради високите цени на горивата хората протестират и заради ниския стандарт на живот в Северозапада.

Недоволни от високите данъци и мръсния въздух, в Русе протестиращите излязоха на шествие по централната улица. Обявиха се за оставка на цялото правителство.

Протести имаше в редица още други градове в страната като основните искания бяха за по-добър стандарт на живот.

Полицията преброи малко над 1700 коли и около 3500 човека при протестите във всички градове.

4 арестувани в София и 58 акта за нарушения по време на протестите

По време на проведените днес протестни действия служителите на реда са съставили общо 58 акта за установени административни нарушения, съобщи пресцентърът на МВР. В хода на осъществените действия униформените са съставили 38 фиша по ЗДвП, 55 протокола по чл. 64 и 65 от ЗМВР, задържали са и 11 лица по чл. 72 от ЗМВР.

В столицата са задържани общо четирима души. Освен мъжът, шофирал демонстративно на пл. "Княз Александър I", срещу когото е взето отношение по чл.325 от НК за хулиганска проява, в различни районни управления са отведени още трима непълнолетни и един пълнолетен, които били засечени да носят забранени предмети. След снемане на обяснения и предупреждение, те са освободени, като непълнолетните са предадени на родителите.

По време на протестните действия в Благоевград е установено кратковременно навлизане на пътното платно, на 9 лица са съставени протоколи по чл. 64 и 65 от ЗМВР.

В Монтана за различни нарушения на шофьори са съставени 5 фиша и 13 акта по ЗДВП.

Актове за установени административни нарушения са съставени на 3-ма протестиращи в Плевен, в полицейското управление е отведено едно лице съгласно чл. 72 от ЗМВР.

В рамките на организираното автошествие в Силистра за установени различни нарушения са съставени общо 5 акта , както и три протокола по чл. 64 и 65 от ЗМВР.

При извършени проверки на територията на Хасковска област са били установени 5-ма без документи за самоличност, двама от които непълнолетни. Те са били отведени в РУ-Свиленград за установяване на самоличността им и са им съставени съответните актове по ЗБДС. На водачите на три автомобила са съставени актове за нарушения по ЗДвП, след като протестиращите са паркирали автомобилите си на кръстовище, с което са затруднявали движението на транзитно преминаващи превозни средства. Установени са и други участници, извършили същото нарушение, на които също предстои съставяне на актове по ЗДвП.

В рамките на протестните действия на територията на ОДМВР-Ямбол са съставени 28 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР, 6 акта за нарушения по ЗДвП и ЗБДС и ЗМВР, както и 26 глоби с фиш по ЗДвП.