Горанови бяха освободени без мярка за неотклонение, тъй като според градските магистрати липсва обосновано предположение, че те са извършили престъплението, за което са обвинени, съобщи "Фокус".

А единствените доказателства за евентуална тяхна вина били в показанията на анонимен свидетел. Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс обаче обвинението не може да се основава на показанията на свидетел с анонимна самоличност.

Любомир Илиев, Георги Горанов и Васил Горанов бяха задържани и обвинени в подготовка на убийствата на прокурора от ВКП Олег Янев, лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев и шефа на Върховното ромско мешере Христо Върбанов - Ицо Папата. Преди седмица Районният съд ги остави в ареста.

За третия обвиняем - Любомир Илиев, известен като Любо Къдравия, обаче градският съд потвърди решението на районните магистрати и го остави окончателно в ареста. Според СГС срещу Илиев има обосновано предположение, заради показанията на ключовия свидетел грузинеца, който трябвало да извърши мократа поръчка, Константин Коприаршвили и освен това - може да извърши друго престъпление.

Съдът видя опасност на свобода той да повлияе на свидетели, тъй като се ползва с високо влияние сред ромската общност, предаде БНР. Доказателство за това влияние беше, че в началото на заседанието Любо Къдравия представи подписка в своя подкрепа от гражданите на Враца, които твърдят, че той е добър гражданин. Той обясни, че има чист бизнес и иска да го развива.
Илиев каза още, че е натопен от хора, които му завиждат.

Строги мерки бяха предприети от съдебната охрана за реда в залата. В момента, в който се запълниха седящите места в нея, повече хора не бяха допуснати. Така близки на тримата обвиняеми не успяха да влязат в залата, както и журналисти.
Цялата Съдебна палата бе изпълнена от ромски граждани, които подкрепят тримата задържани.
Преди заседанието петдесетина роми се събраха пред съдебната сграда, за да протестират срещу задържането на тримата. На протестните си плакати ромите бяха написали "Арестът на тримата е фарс" и "Всичко е инсценировка на Ицо Папата и Дон Цеци".

Съпругата на Кирил Рашков - Костадинка, също бе в съда, но не успя да влезе в съдебна зала. Според прокуратурата Цар Киро е бил съучастник в подготвянето на убийствата, но все още не му е повдигнато обвинение, тъй като е в ареста по друго дело.