За по-малко от час се изляха около 50 литра на квадратен метър. По неофициални твърдения това е "дозата" дъжд за месец.

Получени са над 1500 сигнала на тел. 112, повече от 900 от тях са били за наводнени сгради, останалите "за завирени участъци, наводнени подлези и метростанции", каза на брифинг кметът Йорданка Фандъкова.

Най-силно бяха засегнати подлезите на метростанциите "Витоша" и "Сердика", както и тези при Централна гара и Министерството на спорта.

Проливният дъжд наводни и много улици и сгради. Протекоха търговски центрове в столицата.

В "Красно село" и "Младост" около 2000 абонати останаха без ток.

Пожарникари изпомпаха водата от помещенията на театър "Сълза и смях".

Сред пострадалите сгради бяха и тези на Центъра за спешна медицинска помощ и болница "София мед". 

Щети и реакция

Осем екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" заедно с екипите на столичната пожарна са работили през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Освен на сигнали за завирени пътни участъци и подлези, те са реагирали и на такива за съборени от бурята дървета в районите Витоша и Лозенец.

Проверено е състоянието на всички по-критични места в града. Няма поражение по транспортната инфраструктура.

Дежурни служители от дирекция "Околна среда" и от районните администрации следят денонощно нивата на язовирите и критичните места на реките. Към момента реките, които преминават през територията на София, понижават нивата си. Язовирите Мрамор Мърчаево и Суходол се изпускат контролирано.

Градският транспорт се движи нормално.

Днес през деня ще продължи работата по отстраняване на паднали дървета и счупени клони от бурята, както и почистването на улиците главно в планинските райони от наноси.