Силна гръмотевична буря с проливен дъжд удари София тази вечер и наводни много улици, подлезии сгради. За по-малко от час се изляха около 50 литра на квадратен метър. Метростанцията до НДК се напълни с вода за минути, така че хората не можеха да влизат вътре. Таванът на метростанция "Сердика" протече и там също хората газеха във вода. Засегнати бяха и други станции. 

Полицията ограничи достъпа на граждани до метростанцията

Снимка: bTV

Въпреки затрудненията, от "Метрополитен" съобщиха, че влаковете се движат. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че наводняването е било неизбежно, защото водата е нахлула по стълбите, които са открити участъци и няма какво да се направи.

За периода от 18.30 до 19.45 часа в Националния оперативен щаб са постъпили над 172 сигнала в София за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-силно засегнати са х-л Шипка, метростанция "Витоша", църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлези - Централна гара, Спортното министерство, гаража на СДВР, 184 ЦДГ в Лозенец, Лъвов мост, Банка ДСК на Княз Александър І, Театър 199, заведения и ресторанти на приземните етажи, над 10 подлеза, болница "София мед", ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, Информационен център на Министерството на отбраната. По сигналите работят всички екипи на Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Столичният театър "Сълза и смях" остана под половин метър вода и представлението беше отменено.

Снимка: Булфото

Пожарникари усилено изпомпваха водата от помещенията на театъра. Нивото на канализацията на улица "Г.С.Раковски" е оставено по-високо от помещенията на театъра при последните капитални ремонти в началото на новия век.

Снимка: Булфото

В центъра на София - на бул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски", пък изби канализационна шахта. Подобни ситуации има и по други улици, движението е силно затруднено. Най-сериозно е положението около Централна гара.

Много улици са потънали във вода

Снимка: bTV

Спряно беше електроподаването към трамваите в района на Триъгълника. Покривите на мол "София" и ЦУМ протекоха.

Заради дъжда около 1800 абоната на ЧЕЗ в кварталите "Младост" и "Красно село" останаха без ток. От компанията заявиха пред БНТ, че електрозахранването ще бъде възстановено веднага след като дъждът спре.

Всички аварийни екипи са на терен, заяви пред "Фокус" шефът на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община Красимир Димитров.

"Цялата дирекция е на крак. Имаме доста сигнали в районите на "Надежда", бул. "Ломско шосе", Околовръстния път. Работим по всички", добави той.

С цел спиране на притока на дъждовна вода временно са затворени два вестибюла към входовете на подлеза на НДК към метрото и на станция "Витоша".

Заради дъжда временно е затруднено движението на трамваите по ул. "Козлодуй" и на автобусите по ул. "Константин Стоилов".

Извършва се наблюдение на речните корита, към момента нивата са повишени, но е осигурена проводимост на реките. И трите язовира - Суходол, Мърчаево и Мрамор, се наблюдават и са под ниво преливен ръб. Водостоците на Околовръстен път провеждат водите от Витоша.

От НИМХ предупреждават за опасност от локални наводнения. Възможно е да се наложи и прекъсване на дейности на открито.