Нови тежки глоби за нарушения при паркирането в София и поредно увеличаване на "зелената зона" в града. До 150 лв. глоба ще отнасят шофьорите, спрели или паркирали возилата си на трамвайни и жп линии, съобщи "България он Ер".

В момента също е забранено паркирането и престоят на релсите, но глоба не е предвидена.

От "Московска“ 33 ще глобяват и с по 200 лв. всички, паркирали на инвалидно място. Сега санкцията варира между 100 и 200 лв. Разширяването на новата "зелена зона" в четири района ще ни струва над 2,3 млн. лв., като в тази сума са включени освен обособяването на новите места за плетено паркиране, оборудването и ремонтът на офисите за закупуване на винетни стикери, нови 160 скоби и други.

От Центъра за градска мобилност очакват приходите от "зелената зона" да бъдат над 4,2 млн. лв. годишно. 900 хил. лв. от тях ще бъдат вложени за ремонт и изграждане на тротоари в зоните за паркиране. Скобите пък ще донесат печалба от 890 хил. лв. Винетните стикери и служебните абонаменти годишно ще докарват над 800 хил. лв.

Прогнозите сочат, че най-много пари ще дойдат от SMS-и и талони за паркиране – 2,5 млн. лв. От началото на година 101 души премахнали сами скобата на колата си.

Центърът за градска мобилност завежда дело на всеки подобен нарушител. Съдът обаче признава само неплатената глоба, която е на стойност 30 лева. С новата наредба нарушителите ще плащат повече. С 5500 места се предвижда са се разшири новата "зелена зона" в четири столични района.

Най-голямата зона ще е в "Лозенец", където в част от квартала вече е въведена. Едно домакинство ще има право да паркира пред апартамента си - в "зелена" или "синя" зона до 3 автомобила. В момента няма ограничение. При деклариране на неверни данни, освен че гражданинът няма да получи винетен стикер, няма да си получи и внесените за него пари.