В над 70% от училищата на територията на Столична община все още цялостно или частично не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия.

Ето защо 11 януари - сряда, ще бъде неучебен ден, съобщиха от Столична община.

В голяма част от училищата на по-високите етажи и в северните и северозападните крила от сградите температурите са под нормите.

Според изискванията на Столичната регионална здравна инспекция за провеждане на учебен процес в училищата е нужно температурата в стаите да бъде над 18 градуса.

Замерванията продължават и очакванията са до четвъртък нужните температури да бъдат постигнати. 12 януари (четвъртък) ще е учебен ден, като в правомощията на директорите е да вземат решения за режима на работа в конкретното училище.

Това означава, че ако в дадено училище не е достигната нужната температура в стаите в четвъртък, то няма да отвори и училищният директор ще решава дали да удължи ваканцията до края на седмицата.

Проблемът със затоплянето на стаите идва от това, че по време на ваканцията отоплението е било намалено до минимум и отнема повече време температурата да бъде възстановена.

Това е третото поредно удължаване на ваканцията на учениците в София заради  студеното време, след като по план Коледната ваканцията свършваше на 4 януари.

До сряда включително във ваканция са и учениците в Бургас, което доведе до лавина от благодарности към "чичо кмет".

Кметовете на Стара Загора и Казанлък пък удължиха ваканцията до 13 януари поради разпространението на остри вирусни заболявания и неблагоприятните климатични условия. Децата ще се завърнат в класните стаи на 16 януари.

Ваканцията на учениците и в Гълъбово се удължава до края на седмицата.

Днес има учебни занятия само в 27 общини в страната и няма в останалите 238 съгласно заповедите на кметовете на населените места с оглед на тежките зимни условия.

Междусрочната ваканция остава

Няма да се отучва по време на междусрочната ваканция заради допълнителните дни, обявени за неучебни след коледната ваканция, заяви пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Ваканцията в този си вид, в който е, е регламентирана по следния начин: за два дни министърът би могъл да издаде заповед, за три дни - кметът на населеното място, а за два дни - директорът на училището". Това са общо седем учебни дни, които са защитими, резервни дни и за тях не се налага някакво наваксване или отучване, но е необходимо преструктуриране на учебното съдържание, обясни Стаматов, цитиран от Дарик.

Той отбеляза, че в курортните ни градове - Банско, Чепеларе, Разлог, се учи и "това е една емблема, че за тях снегът е нещо прекрасно и великолепно, а ниските температури са добре дошли".

"Силно се надявам, че грипът ще приключи по-бързо, защото няма нищо по-важно от здравето на учениците и такива допълнителни ваканции, които са интересни и приятни за учениците, са предизвикани от екстремни ситуации", коментира още Диян Стаматов.