Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, предаде Информационна агенция КРОСС. Изпитът по български език и литература ще се проведе на 27 май, а този по математика - на 31 май.
За първия модул децата ще имат 60 минути на разположение, а за втория - 90.

Модулът по математика ще съдържа 25 задачи, които са структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. Максималният брой точки за този модул е 65.
Допълнителният модул ще се състои от пет задачи с отворен отговор, като максималният брой точки ще е 35. Общият брой точки и за двата модула ще бъде 100.

На изпита по БЕЛ модулът ще включва 25 задачи по български език и литература. Те ще са два вида - със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, и с кратък свободен отговор. Максималният брой точки отново ще бъде 65.
Допълнителният модул по БЕЛ е свързан със създаването на преразказ върху неизучаван художествен текст, като ще бъде изпълнена и определена дидактическа задача. Максималният брой точки и за този модул е 35, като общият брой точки от двата модула отново е 100.

По думите на зам.-министър Милка Коджабашиева това, че изпитите са по време на учебната година, не е проблем, тъй като до 27 май учениците трябва да са взели задължителния материал, върху който ще се проведат изпитите. Критериите, по които ще се оценява вторият модул, вече са готови.
Вторият модул не е задължително да бъде решаван от всички ученици, но Коджабашева призова седмокласниците да участват и в двата модула. Скалата за оценяване ще бъде обявена след излизането на резултатите от изпитите.

Учениците не трябва да подават заявления, за да се явят на изпита. Те ще го полагат в училището, в което учат, но квесторите ще бъдат от други училища. Резултатите ще излязат на 11 юни, а от 15 до 21 юни ще се подават заявления за класиране.