Деветчленно семейство от ихтиманското село Стамболово е на косъм да загуби децата си заради мизерия в дома, който обитават.  Семейството има две пълнолетни деца - едното живее в София, а другото в Ихтиман. Пет от децата са непълнолетни и ходят на училище. Социалните служби вече са констатирали, че няма добри условия на живот за децата.

А условия в дома им наистина са повече от потресаващи. Инициативата "Приятели, помагайте" на Лео Кадели се ангажира с каузата да помогне на семейството. Амбицията е за 2 седмици да се направи основен ремонт на къщата.

Децата ходят на училище, но от 3 месеца и половина в дома им не е имало ток, преди Кадели да плати сметките.

Благотворителната инициатива вече е в ход. Започнат е ремонт, като бюджетът за тази кауза е към 8 000-10 000 лв.Трябва да се оправи подът, таванът, стените, електрическата инсталация, да се сменят и електроуредите.

Семейство живее в това положение от 1994 година, когато са пострадали при тежки наводнения.

"Поддържам малко с ремонти, но не мога повече, нямам средства. Работя на две места, съпругата ми е настанена в белодробната болница в София. Дъщеря ми получава пенсия. Аз взимам заплата 600 лв. Като ходя да работя частно получавам допълнително средства - около 900 лв.", разказа пред Нова телевизия Борислав Терзийски - бащата на децата.

"Три месеца сме без ток, защото жена ми влезе в болница и всички пари отиват за нея. Тя не е здравноосигурена и всичко се плаща", допълва той.

Доброволческата инициатива на Лео Кадели е започнала ремонти по къщата.

"Няма нужда от думи. Продължаваме по правилата, благодарение на добрите хора. От 3 месеца нямат ток. Когато постъпи сигнала при мен, дойдох да проверя. Момиченцето рисуваше на тъмно в единия ъгъл. Стана ми абсолютно болно, за един час светеше лампата. Платихме тока и купихме хранителни продукти. От тогава организацията е на лице", споделя доброволецът Лео Кадели.

От "Приятели, помагайте" са ходили и до социалните служби да ги информират, че ще подобрят условията на живот на семейството, затова да не предприемат процедура по отнемането на децата от родителите.

Ремонтът на къщата трябва да бъде завършен след 2 седмици. Доброволци ще учат децата на труд, за да могат сами да изкарват прехраната си.

"Вече сме ангажирали и един доброволец-агроном. Те имат около декар двор. Ще отиде да им обясни как се копае двор, какво се слага и да може да си гледат доматите сами", .посочи Кадели.

Все още се набират средства и доброволци, които да направят новия дом. Търсят се и гардероби, а основните дейности ще се извършат на 30 ноември и 1 декември.