Тя е уведомила за решението си ръководството на съда, съобщиха оттам.

Крънчева остана последната от старото ръководство, която до момента не се бе отказала от поста си, след като доскорошния председател на съда Владимира Янева бе принудена да подаде оставка заради обвиненията срещу нея по аферата "Червеи".

Дори и след като останалите заместници на Янева си тръгнаха, и въпреки призива на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Крънчева остана поста още няколко месеца. Още в края на март това направиха Иво Дачев, Николай Димов и Богдана Желявска.

Неотдавна на Крънчева се падна да води делото срещу бившата си шефка Янева точно по делото "Червеи", но, очаквано, си направи отвод, като един от мотивите й бе, че двете са приятелки.

По-рано Панов внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Крънчева, която бе и ръководител на Наказателното отделение на СГС. Причина за това стана доклад от проверката на ВСС в съда, който установи, че тя е подавала невярна информация за разпределените ѝ дела. "Дисциплинарка" беше образувана и тя установи, че Крънчева е била единственият наказателен съдия, който е работил с неслучайно подбрани съдебни заседатели. Според Закона за съдебната власт те се определят чрез жребий.

Преди месец съдебният съвет избра Калоян Топалов за нов председател на съда. Миналата седмица той обяви, че вече е готов и с избора на екип, с който иска да работи, а тази седмица предстои да внесе във ВСС предложенията си за заместник-председатели.