Москва започна ваксинацията срещу новия коронавирус - инжекциите със "Спутник V" се поставят в 70 клиники, предаде Ройтерс.

Това е първата в страната кампания за ваксинация срещу COVID-19, подчертава работната група. Според нея произведената в Русия ваксина ще бъде достъпна първо за лекарите и другите медицински служители, учителите и социалните служители, които те са изложени на най-висок риск от заразяване. За приоритетните групи ваксината ще бъде безплатна.

Още снимки вижте тук >>

Лицата над 60 години, страдащите от определени заболявания, бременните жени и прекаралите заболяване на дихателните пътища през последните две седмици не могат да бъдат ваксинирани.

Стотици дози ваксина срещу новия коронавирус бяха доставени и на танковата армия на руския Западен военен окръг, предаде ТАСС. На първо място ще бъде ваксиниран командния състав, медиците, работещи със заразени от коронавируса и личният състав, носещ бойни дежурства.

Снимка: БТА/АП

Това се случва на фона на днешната статистика, че има регистриран рекорден брой новозаразени с коронавируса в Русия и САЩ.

Америка регистрира през последното денонощие рекорден брой новозаразени с коронавируса и починали. В страната е достигнат и пик на пациентите с Covid-19 в болница, а здравни експерти се опасяват, че епидемичната обстановка ще продължи да се влошава, съобщиха информационният агенции.

Снимка: БТА/АП

Университетът "Джонс Хопкинс" съобщи вчера за рекордните близо 218 хиляди нови случая на коронавирус и 2879 починали за едно денонощие в САЩ. В страната с население от около 330 милиона души са регистрирани общо 14,1 милиона заразени с коронавируса и над 276 хиляди починали от причиняваното от него заболяване Covid-19.

Снимка: БТА/АП

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава. Те са на първо място в света по брой заразени и починали. Броят на пациентите с Covid-19 в болници в САЩ достигна поредна пикова стойност, надхвърляйки прага от 100 хиляди (100 667). Запазва се наблюдаваната от седмици тенденция всеки ден да бъде регистриран нов рекорд.

Снимка: БТА/АП

Въпреки че началото на масовото ваксиниране на населението се очаква в обозримо бъдеще, здравни експерти очакват събиранията за Деня на благодарността в края на миналия месец и около предстоящите коледни празници да влошат епидемичната обстановка.

Снимка: БТА/АП

Русия също съобщи днес за рекорден ръст на новозаразените на дневна база с 28 782 нови случая на Covid-19. От тях близо 8000 са установени в Москва. По този начин общият брой в страната от началото на пандемията е вече над 2,431 млн. За последните 24 часа смъртните свързани с коронавируса смъртни случаи в Русия са 508, а общо вече са повече от 42 600.