Подготвихме се бързо и, дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само по желание и безплатно, с ваксини, одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата, е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът лично се е уверил в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници. От понеделник започва и работата за организация по места в страната.

"Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса, можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия", е заявил министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също е бил с премиера Борисов. Ангелов е уточнил, че, по първоначални данни, първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000.

Здравният министър е добавил, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация и за останалите РЗИ в страната. "С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи", е посочил министър Ангелов.

"За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София", е заявил председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването е отбелязал, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Той е посочил, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като е безплатен и достъпен за всички пациенти в България.

Премиерът Бойко Борисов е изтъкнал, че от данните, които виждаме в момента, по 2500 оздравяват, което по думите му означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват да излекуват много хора. Да, все още ни тревожи броят на починалите, но вече излизаме от тъмните класации, е отбелязал Борисов.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов е запознал премиера и с напредъка по проектите, за които правителството пое ангажимент да помага при предишното посещение на премиера в дружеството през април тази година. Тогава Кофинов представи пред министър-председателя инвестиционните проекти, които разработва БулБИО, припомнят от пресслужбата на МС.

Първият проект е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Кофинов е посочил, че ремонтът в лабораторията, който течеше през пролетта, вече е завършен. Закупихме 10 кобили, конюшнята е пред завършване, е информирал той. Кофинов е отбелязал и че е закупен специализиран апарат за плазма и от следващата година ще има производство.

Министър-председателят Бойко Борисов е изтъкнал, че това е ноу-хау в България и е било правилно да се възстанови.