Президентът на Русия Владимир Путин днес нареди на властите да започнат мащабна ваксинация в страната срещу Ковид-19 от идната седмица, предадоха световните агенции.

"Искам от Вас да организирате работата така, че в края на следващата седмица да сме започнали с мащабното ваксиниране", каза Путин по време на видеоконферетна среща с вицепремиерката Татяна Голикова, отговаряща за здравеопазването.

Путин добави, че индустрията и инфраструктурите са готови за мащабната ваксинация. Той съобщи, че в страната са произведени или ще бъдат произведени в близките дни около 2 милиона дози от ваксината срещу коронавируса.

"Това ни дава възможност да започнем ако не масова, то мащабна ваксинация", подчерта Путин, цитиран от ТАСС. Ваксинирането ще започне с първи две рискови групи - лекари и учители.

На 11 август Русия стана първата страна в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса, която бе наречена "Спутник V". Ваксината бе клинически изпитана през юни и юли. Пострегистрационните изследвания на препарата започнаха в Москва на 7 септември, а първата ваксина доброволци получиха на 9 септември. Според резултатите от изследването ефективността на ваксината превишава 95 процента на 42-ия ден след приемането на първата доза от препарата и при условие, че е получена и втора доза.

Днес министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко каза, че докато са се провеждали клиничните изпитания на ваксината, е започнало ваксиниране на хора от високорискови групи. Към днешна дата от тези групи са ваксинирани вече над 100 000 руски граждани, предаде ТАСС.

Властите на Санкт Петербург разпоредиха днес на кафенетата и ресторантите да затворят врати в периода на новогодишните празници, от 30 декември до 3 януари, предаде Ройтерс. Градът с население от 5 милиона души регистрира 3684 нови случая на зараза с коронавируса.

Кога започват ваксинациите в Европа?

Турция ще започне ваксинациите срещу новия коронавирус на 11 декември, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, като уточни, че прилагана ще бъде китайската ваксина срещу Covid-19. Приоритет ще имат медиците и хората с хронични заболявания.

Великобритания стана първата страна в света, която одобри за употреба ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер" и "Бионтех" и обяви, че започва ваксинациите от началото на идната седмица.

Очакваме ваксинацията срещу ковид в ЕС да започне в началото на следващата година. Това заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис след заседание на европейските здравни министри. През ноември ЕК изрази надежда достъпът до ваксините да бъде осигурен преди края на тази година. Гражданите имат нужда от ясна информация за ваксините, за да могат да вземат информирано решение, добави еврокомисарят. По нейните думи е необходимо също да има ясен график за отпадане на въведените противоепидемични ограничения.

У нас също ваксинирането може да започне след Нова година, като министерство на здравеопазването обяви, че до четвъртък ще представи национален план за ваксиниране.

Белгия започва ваксинацията от 5 януари догодина.

Франция планира в началото на 2021 г. първа кампания, предназначена за съвсем конкретни групи хора, с ваксини от първо поколение, съобразно дозите, с които Франция ще разполага. Тя ще бъде последвана от втора вълна между април и юни, която ще е по-широка и ще цели да обхване повече хора.