По покана на Католическата църква в България и по установена вече традиция президентът Румен Радев ще присъства в Римокатолическата катедрала "Св.Йосиф" в София на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев, назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. Началният час на събитието е 15.00, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От президентството припомнят, че Румен Радев беше официален гост и на тържествената литургия в католическия катедрален храм "Успение Богородично" през декември 2019 г., когато кардинал Леонардо Сандри издигна монсеньор Пройков в ранг епарх и обяви папската була за новата епархия.

Досега в България не е имало епископ от римски обред с постоянно седалище в София, затова от президентството изтъкват, че моментът е исторически за Католическата църква в страната.

Церемонията идва два дни, след като кметът на община Раковски - в която живее най-компактната у нас католическа общност - Павел Гуджеров, се обърна във фейсбук към президента Румен Радев с настойчива молба да смени датата на парламентарните избори - 4 април, когато е католическият Великден.