Сега, когато по всичко личи, че благодарение действията на правителството сме накрая на тази ужасна епидемия, която ни донесе толкова много страдание, ние българите католици не искаме нищо повече от един семеен, спокоен, тих и християнски Великден.

Настойчиво моля сменете датата на на предстоящите парламентарни избори. С тези думи се обърна към президента Румен Радев кметът на Раковски Павел Гуджеров от страницата си във фейсбук.

Както е известно държавният глава насрочи парламентарните избори за 4 април, когато Великден отбелязват Католическата църква и Арменската апостолическа църква.

Обикновено преди да се вземе дадено решение следва то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение, обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници, пише кметът на Раковски.

Сред арменците също се появи недоволство от определената за избори дата. Изненадан съм, че президентът насрочи парламентарните избори за 4 април, когато арменците и католиците в България ще посрещнат Великден, заяви пред 24plovdiv.bg Сахак Челъкян, председател на арменската революционна федерация в Пловдив, която е със 130-годишна история, цитиран и от "24 часа".

"Личното ми мнение е, че не е разумно от религиозно-етична гледна точка вотът да съвпада с такъв голям празник на две общности, каза още Челъкян. Според него арменците ще отидат да гласуват, но ще са са раздразнени.

"Радев или пренебрегва част от общностите в страната, или не знае, че ги има. Ако е налице първата хипотеза, то той доказва, че не е президент на всички българи. Втората пък означава, че не разполага с компетентен екип, който да му обясни, че в България живеят също католици и арменци", посочи Челъкян.

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков определи като "скандално" насрочването на парламентарните избори на 4 април. Според Шишков с решението си за тази дата, президентът Румен Радев не е съобразил с факта, че на същата дата католиците в България ще празнуват Великден.

"И се налага точно в този светъл ден да изискваме от голяма част от хората в обществото да извършват някаква работа, каквато има в изборните секции", каза Шишков, цитиран от БНР.

По официално данни католиците в България са около 50 хиляди.