Монсиньор Румен Станев ще бъде ръкоположен за помощен епископ на Софийско-пловдивски диоцез и титулярен епископ на Симидика, съобщиха от пресслужбата на Католическата църква в България.

Ритуалът ще се състои на 17 януари /неделя/ от 15.00 часа в конкатедралата "Св. Йосиф" и ще бъде ръководен от Негово Високопреосвещенство монсиньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез, а останалите съслужващи епископи ще бъдат монсиньор Христо Пройков, епарх на Софийска епархия "Йоан XXIII", и монсиньор Киро Стоянов, епископ на Скопски диоцез, като в ръкоположението ще участва и апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

От Католическата църква в България посочват, че това е историческо събитие за Католическата църква у нас, тъй като за първи път Папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София, както и епископско ръкоположение в столицата след дълги десетилетия.

На Светата литургия ще присъстват също свещеници, монаси и монахини от трите католически епархии. Официална покана е отправена до Българската православна църква, Президенството, представители на Народното събрание, на Министерски съвет, на Столична община, и останалите религиозни вероизповедания в България, както и членове на дипломатическия корпус.

Церемонията може да бъде проследена и на YouTube канала на енория "Свети Йосиф". Линкът е: https://m.youtube.com/user/SvJosif