"40 години чакаме този музей. Радвам се, че успяхме да постигнем мечтата на поколения русенци и тя ще остава за бъдещите поколения. Русе има най-модерния музей в България, а след време, когато фондът нарасне и всички експонати бъдат изложени, ще бъде и най-богатият музей", каза кметът Пламен Стоилов на церемонията по откриването, предаде БТА.

Екомузеят е на четири етажа с обща площ около 2400 кв. метра. Той представя колекции и теми, обвързани с живота на хората в региона на Долен Дунав, както и многообразието на животинските видове, защитените територии и симбиозата на всекидневния живот на човека с природата.

Вижте снимки >>>>

В приземния етаж е разположен най-големият сладководен аквариум в България, в който към момента има 10 вида риби - есетри, шарани, бял амур, толстолоб, щуки, сомове, обитаващи река Дунав, като скоро те ще нараснат на 35 вида.

Аквариумът има потенциал да се превърне в научен център за изследвания на конкретни видове риби.

В помещението ще се организират и различни културни събития,
свързани с темата за водата и реката.

Колекцията от вкаменели кости, включена в темата "Бозайници на 6 000 000 години", е представена на първия етаж. Тя е една от най-пълните колекции в България, като най-любопитни са гигантските кости на мамути.

В музея има долна челюст на Mammuthus rumanus, която е единствената в света най-цялостно запазена част от представителя на едни от най-ранните мамути.

Вниманието привлича и макет на космат мамут в реални размери.

В Екомузея е представено също природното разнообразие на Североизточна България чрез биогрупи, разположени в естествените им обиталища.

Сред препарираните експонати има гигантска костенурка, голям петел, моруна, та дори и теле с две глави.

Изкуствена пещера, дълга повече от 15 метра
, показва карста в региона.

Акценти са поставени върху темата за животните, които съжителстват с човека, и агресията на човека срещу природата и срещу себе си, породила хлорните протести в Русе.

Като част от експозициите са направени и филми, които се прожектират на дисплеи, както и интерактивни игри.

Екомузеят е част от европроект "Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл", спечелен от община Русе, на обща стойност 4 141 000 лева.