Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е заведено днес в деловодството на Администрацията на президента и се разглежда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вчера с 16 гласа "за" Висшият съдебен съвет гласува отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от поста. До решението се стигна след предложението на четирима членове на прокурорската колегия на съвета заради израза "политически боклук", употребен на брифинга на 15 май. Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен.

След като вече решението на Висшия съдебен съвет е изпратено до президента Румен Радев, той трябва да издаде указ. Държавният глава обаче няма срок, в който да направи това. Възможно е Радев да изчака произнасянето на Конституционния съд по искането на Иван Гешев срещу промените в Закона за съдебната власт, въвеждащи механизма за разследване на главния прокурор. Обвинител №1 е внесъл и друго искане пред КС за тълкувателно решение относно казуса дали ВСС може да взима решения, след като е изтекъл мандатът му.

Гласуването във ВСС вчера се проведе в отсъствието на обвинител №1, който си тръгна, за да пътува за Страсбург. Тази сутрин в Европейския парламент се проведе изслушване при закрити врата, посветено на обстановката в България. Главният прокурор говори пред евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права двайсетина минути.

Ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България, заяви Гешев пред журналисти след изслушването в ЕП.