Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

По време на пресконференция на 15 май главният прокурор използва израза "политически боклук". 

"За" отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 членове на съвета, а против бяха четирима - Вероника Имова, Олга Керелска, Пламен Найденов и Евгени Иванов.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор, който напусна заседанието, за да отпътува за Страсбург за изслушване в комисията LIBE.

Сега Висшият съдебен съвет ще изпрати предложението на президента Румен Радев за издаването на указ. Държавният глава обаче няма срок, в който да направи това. Възможно е обаче президентът да изчака произнасянето на Конституционния съд по искането на Иван Гешев срещу промените в Закона за съдебната власт, въвеждащи механизма за разследване на главния прокурор. Обвинител №1 е внесъл и друго искане пред КС за тълкувателно решение относно казуса дали ВСС може да взима решения, след като е изтекъл мандатът му.

"Самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава, защото няма законови и конституционни пречки за произнасяне в разумен срок. Производството пред Конституционния съд, а делото още не е допуснато, не е основание за президента да спре процедурата. Още повече не мисля, че е валидно основанието да се спира подобна процедура, защото тя е изцяло в съдебната власт. Има достатъчно основания за освобождаването на Иван Гешев", обясни пред журналисти след края на заседанието на ВСС правосъдният министър Атанас Славов. 

По думите му практически процедурата за отстраняването на обвинител №1 е необжалваема.

"Това решение на Висшия съдебен съвет не е самостоятелно. ВСС предлага на президента. Финалният акт е указ на президента, който подлежи по принцип на конституционен контрол. В този случай ВСС упражнява свое право на преценка и затова не допускам КС да замести преценката на ВСС със свое решение, според мен процедурата е необжалваема", каза правосъдният министър. Той добави, че вярва, че ако президентът върне решението, отново ще бъде събрано мнозинство при ново гласуване.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в средата на декември на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. 

"Основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор. Тя намира частично израз във фразата "политически боклук", която послужи на вносителите да поискат неговото предсрочно освобождаване. Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна - политизация на прокуратурата - това е основното, което мотивира решението на ВСС", добави правосъдният министър.

Две заседания бяха необходими на съдебните кадровици, за да стигнат до гласуването. 

Първото заседание на ВСС по отстраняването на обвинител №1 продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор.

Днес дебатите продължиха 10 часа, като бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева. 

Най-остри в изказванията бяха Севдалин Мавров и Вероника Имова. Първият напусна заседанието като заяви, че няма да участва в процедурата поради нарушено право на защита. А Вероника Имова попита членовете на съвета: "График ли имате, или по бързата процедура всеки ще си изпее каквото има. Това е недопустимо, чудовищно нарушаване на Конституцията".

В началото на заседанието стана ясно, че Иван Гешев е внесъл нови доказателствени искания в своя защита - да се направи социологическа експертиза за това как репликата му "политически боклук" се е отразила на общественото доверие в съдебната власт и да се направи "литературна експертиза" на казаното от него. Предложенията му бяха отхвърлени.

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Огнян Дамянов заяви, че е разочарован от поведението на главния прокурор. Един главен прокурор в такава процедура трябва да има друго поведение, посочи Дамянов след решението на кадровиците.

Дебатът днес беше доста труден, понякога и емоционален. В някои неща прекалено много се задълба относно мотивирането на предложението, каза още Дамянов.

Неуредиците в процедурата са въпрос може би на бъдещи конституционни промени. защото някои промени сега противоречат на основния закон, смята той.

При евентуално решение на президента да не освободи Иван Гешев трябва да чуем мотивите на президента, въпреки че той не е длъжен да изложи такива, коментира Дамянов.

Случващото се в последния месец ме озадачи, има неща, които искам да бъдат изяснени и няма да бъдат заметени под килима, посочи още той.

Според него Гешев ще се "впусне в политиката".