Първият коментар на главния прокурор Иван Гешев след решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде предсрочно освободен дойде от Страсбург и беше лаконичен - той ще изчака решението на президента Румен Радев за указа, както и становището на Конституционния съд и "каквото има да каже, ще каже в България". 

"Ще изчакам решението на президента Радев за моето отстраняване, ще изчакам решенията на КС и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", каза той пред журналисти след като беше изслушан от комисията LIBE - мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент.

Относно изслушването, което е продължило 20 минути, Гешев заяви, че са обсъждали "важни въпроси като върховенството на закона и правовата държава, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува европейски ни партньори". По думите му е било обсъдено и "зловредното руско влияние".

Преди изслушването също не пожела да коментира темата пред журналисти, като каза само: "Дошъл съм, за да говоря пред комисията. Ще преценя дали след изслушването ще направя коментар". 

Преди изслушването на Гешев евродепутатът Елена Йончева сигнализира, че Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, опитала да го отмени с основанието, че Висшият съдебен съвет вчера е взел решение за освобождаването му. Докато не е факт президентският указ за освобождаването му, Иван Гешев остава главен прокурор. "ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор и в момента, в който той започна да дава повече информация по разследване на различни дела, се опитаха изведнъж да му запушат устата и си задаваме въпроса "защо?", коментира Йончева.

Тя добави, че нейните колеги в подкомисията днес са питали за движението по конкретни разследвания у нас. По нейните думи от отговорите на Гешев те са научили "много обезпокоителна информация по конкретни дела".

В комисията LIBE бе изслушан и зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

"Иван Гешев в четвъртък заяви, че не се притеснява да не присъства на заседанието на Пленума на ВСС, тъй като адвокатът му присъства. Той заявяваше, че е мъж, че не се притеснява процедурата да се проведе в негово отсъствие. В понеделник промени мнението си и прецени, че му е по-важно да е тук, отколкото на заседанието на ВСС", коментира в Страсбург Дечев. 

Той уточни, че са му били изпратени предварителни въпроси в последния момент за Закона за разследване на главния прокурор, Закона за съдебната власт, за промените във ВСС, новата КПКОНПИ и инспектората към ВСС.

Относно изслушването отбеляза, че е отчел пред евродепутатите приетите и подготвяните от нашата страна промени в областта на върховенството на правото. "Запознах ги с нашето отношение към трескавата активност на главния прокурор в последните няколко седмици. Обясних, че тя принципно е необходима, но точно в настоящия контекст буди известни съмнения за пристрастност", обобщи Дечев.

По неговите думи за много от случаите фактите са известни от години и Гешев и ръководената от него институция са били слепи и глухи, а след като е станало ясно, че ще бъдат приети законови промени за независимо разследване на главния прокурор, Гешев изведнъж е прогледнал. "Това създава впечатление за липса на безпристрастност и че тази супер активност през последните седмици не се дължи на желание да бъде свършена работата според закон"а, коментира Дечев.

Евродепутатката Софи инт Велд ("Обнови Европа") посочи пред медиите, че в някакъв момент наблюдението над нашата страна трябва да приключи, макар че това е дълъг процес. "ЕП подкрепя българските хора и българските власти, защото България е част от ЕС. Има нужда от още реформи и няма да бъде лесно", добави тя.

Открива се добра възможност за промени в България, изглежда се предприемат стъпки, за които ЕП отдавна настоява. Мисля, че има огромна решимост, заяви Инт Велд. Тя отчете, че независимо от споровете, българските власти винаги са имали готовност да разговарят с евродепутатите.

Наблюдението не зависи от това коя партия е на власт, това не е и някакъв вид наказание, заяви тя по повод предстоящото тази есен ново посещение на евродепутати от подкомисията в нашата страна. Пътуването е израз на внимание, каза тя. Попитана за оценка на решението на Висшия съдебен съвет да освободи Гешев от длъжност, Инт Велд каза, че той е бил и остава противоречива личност. Отчитаме, че той реши да се яви пред нас днес и беше тук по собствено желание, уточни тя по повод искането на Гешев процедурата във ВСС да спре до неговото завръщане от Страсбург.