Над 70 са вече металурзите, изявили желание да работят в КЦМ-Пловдив, а за "Горубсо-Мадан" са се записали четирима.

Вчера Борисов заяви, че поема ангажимент да бъдат осигурени автобуси, които всеки ден да извозват кърджалийските металурзи до другите два града, за да могат да работят и да получават пари, докато се намери инвеститор за ОЦК.
Според вицепремиера Симеон Дянков има такъв, който проявява интерес.

След уточняването на желаещите да сменят местоработата си от КНСБ ще поискат чрез областния управител Иванка Таушанова среща с ръководствата на двете фирми, за да бъдат предадени списъците и определен начинът на пътуване, смени и др. за работниците, заяви председателят на областната структура на КНСБ Иванка Караколева.

"Премиерът много иска да каже добра дума и да успокои хората, той действително търси изход от критичната ситуация. Но лично аз не си представям как в КЦМ-Пловдив и в "Горубсо-Мадан" ще се намери работа за 500 души, след като и за двете места има стотици кандидати за назначаване", коментира по-рано председателят на Федерация "Металици" в КНСБ Васил Яначков, цитиран от БГНЕС. Според него КЦМ се е утвърдил като печелившо металургично предприятие с добра инвестиционна и социална политика, но въвеждането на новите технологии предполага пълна автоматизация и последващи съкращения. Само там заявленията за нови назначения са над 400, внесени от жителите на района.

По-късно днес той пристигна в Кърждали, за да се срещне с работниците и там съобщи, че е научил от собственика на ОЦК Валентин Захариев, че е постигнато споразумение с полската фирма "Силезия". Предложението ще бъде представено на премиера и след това на банките-кредитори, заяви Яначков. Металурзите обаче не са склонни да приемат "Силезия" за инвеститор, заради съмнения, че фирмата е приближена на Захариев и заводът вместо оздравен и модернизиран ще бъде доизточен.

Междувременно тримата металурзи - Марин Стефанов, Кирил Бончев и Стамен Кафелов, прекратиха гладния си протест заради влошено здравословно състояние, ден след като колегата им Стефан Атанасов не издържа и пръв се отказа. Тази тримата отново бяха прегледани от лекар и се оказа, че Кефалов е с понижена кръвна захар, а Николов и Бончев - с драстично спаднало кръвно налягане.

Над 10 000 станаха подписите на местното гражданство в подкрепа на исканията на металурзите. Те продължават и днес да очакват известия от София, където се водят преговорите с банките-кредитори.