Критики за разпределението на делата бяха отправени в последния доклад на Европейската комисия, което бе и повод Висшият съдебен съвет да приеме план за проверки във Висшия административен съд, Върховния касационен и Софийския градски съд. Такъв план бе приет и от Министерския съвет.

Така на свое заседание през февруари Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС взе решение да извърши проверки на случайното разпределение на делата в трите съдилища. Проверките във ВАС и ВКС бяха направени съответно на 18 и 29 март от представители на комисията, заедно със съдебен инспектор, компютърни специалисти и наблюдатели от две неправителствени организации. Инспекцията в СГС трябваше да бъде извършена на 8 април. Докладите трябваше да бъдат публично оповестени и обсъдени в края на април.

Скандалът днес избухна, след като председателят на ВАС Георги Колев се оплака, че на 18 март 10 души са отишли в съда на проверка, от които познавал само председателят на комисията Незабравка Стоева, инспекторът Димана Йосифова и експертът от ВСС Валери Михайлов, съобщи "Дневник". За останалите седем души Колев нямал никакви данни, не му били представени поименно, научил, че сред тях има представители на две неправителствени организации.

Председателят на ВАС поиска да знае на какво основание комисията е решила, че е компетентна да извърши тези проверки и обвини Стоева в тенденциозност. Последваха критики към Незабравка Стоева и от други членове на съвета.

Главният прокурор Сотир Цацаров също попита на какво основание участват неправителствени организации и добави, че никога не би си позволил да не допусне членове на ВСС да извършат проверка, но не би допуснал представители на НПО. "Ние изземваме функциите на Инспектората към Висшия съдебен съвет или какво? Ако създавате обществена публичност, помислете как се чувства проверяваният", заключи Цацаров.

"Ще преглътна личната обида от тона, по който бяха задавани една част от въпросите. От въпросите, с които се опитахте лично да ме засегнете. Действията на проверката във ВАС не са лични действия. Това са действия, които съм осъществила в изпълнение на годишна програма и в изпълнение на решение, взето от комисията, която оглавявам. Обръщам внимание на колегите  - годишната програма е качена на сайта на ВСС", заяви от своя страна Незабравка Стоева.
 
Тя обясни участието на неправителствените организации с препоръката на ЕК и с това че присъствието на независими експерти е било заложено в графика и в годишната програма.

В крайна сметка ВСС прие да бъде продължена проверката за случайното разпределение на делата, но от нова комисия.