При засилени мерки за сигурност започна Националния протест на ресторантьори, представители на туристическия бранш и превозвачите срещу новите противоепидемични мерки. Протестната акция на недоволните се събра пред сградата на Народното събрание на бул. "Цар Освободител", а жълтите павета бяха блокирани от таксиметрови коли и автомобили на вериги за хранене. 

Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа. От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

В челните редици на протестния митинг са и председателите на двете браншови организации на ресторантьорите - Ричард Алибегов и Емил Коларов. 

"Ние умираме. Тук сме, защото сме като скачени съдове със заведенията. Ако ресторантите не работят, няма да имаме клиенти. Подкрепяме напълно исканията на ресторантьорите", заявиха шофьори от таксиметровия бранш.

"Искаме да работим. Не на дискриминацията. Не на часа, в който трябва да затворим. Вирусът след 23 часа ли излиза? Защо само ние няма да работим?, възмути се Мариана Димитрова от клуб Анаконда Плевен.

Малко след началото на протеста от сградата на парламента бяха забелязани да излизат депутати, сред които Тошко Йорданов, Филип Станев и забъркания в аферата 500 к Радостин Василев от ИТН, Мая Манолова, Арман Бабикян и Димитър Делчев от ИБГНИ. Политиците бяха освиркани от събралото се множество. 

"Протестът не е политически и политиците нямат място на него", заявиха от мегафоните организаторите на протеста и призоваха органите на реда да се намесят и да прогонят политическите лица от протеста. 

Около 16:00 часа шествието на недоволните продължи със скандирания по жълтите павета в посока към триъгълника на властта и се насочи към сградата на Министерство на здравеопазването. Там протестиращите поискаха оставката на здравния министър и блокираха движението по булевардите "Мария Луиза" и "Александър Стамболийски".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите, заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена, но обеща те да бъдат свалени до 2-3 седмици, ако дадат резултат. 

Снимка: БТА

Междувременно органите на реда откриха млад мъж, въоръжен с бомбичики и димки, в редиците на протестиращите и го арестуваха. 

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto