Нека да носим маски на закрито и да се опитаме да си помогнем. Ако спазваме стриктно тези ограничения, които са добре премислени, можем да видим резултат в рамките на 2-3 седмици и да ги отменим. Те са минимални. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за влезлите в сила вчера нови противоепидемични мерки, които предизвикаха протести сред бизнеса.

"Другото означава - отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000, след това 6000, 7000. В интензивните отделения 1000 души. След това вие ще ми казвате - защо намалихте мерките и допуснахте да се стигне до тази ситуация", добави министърът.

Той призова гражданите като видят в автобуса хора без маска, да им правим забележка и да се съдейства на контролните органи.

"Мога само да апелирам към всички наши сънародници - не само към собствениците на заведения и работещите в заведения, а и към тези, които ги посещават, да проявим разбиране и да се поставим на мястото на хората, които в момента са в тежко състояние в болниците, които умират всеки ден и чиито брой, за съжаление, продължава да расте.

Не се ваксинирахме и нямаме друг инструмент да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на болните в болниците, освен да наложим такъв тип мерки", заяви Кацаров по повод предстоящия днес национален протест на собственици на заведения в София.

"Ако тръгнем да воюваме едни с други, няма да успеем, а цената ще я платят нашите баби и дядовци - те умират, макар че по-млади хора се заразяват", добави той.

"Правителството е подготвило компенсация за всички, които са засегнати от тези мерки - и тези, които са 100% засегнати, и тези, които са частично засегнати.

Няма закъснение по отношения на плащанията. Ограниченията влизат от септември, а плащанията се извършват от октомври, както плащанията на всички възнаграждения.

Надявам се и Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета, така че мерките да бъдат обезпечени и финансово", увери здравният министър.

По думите на Стойчо Кацаров след като няма достатъчно ваксинирани, единствено рестрикциите могат да ограничат разпространението на болестта: "На фона на това ние казваме "Ние ще отидем на дискотека, на събор, на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще си разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане" - ще ни интересува, когато ножът опре до кокала и когато може би няма да може да се направи нищо. Как се излиза от тази ситуация, с проверки ли?"