И двете групи производители искат по-голямо национално дотиране на продукцията им, съобщи БНР. 

От 10 часа за над час продължи блокадата на движението пред Дунав мост в очакване на министъра, който беше на среща в Областната администрация в Русе. В протеста се включиха около сто души и над 50 автомобила.

През това време възникна конфликт, защото стана ясно, че с него вече преговаря група производители, която няма нищо общо с протестиращите.

Това бе причината хората да не пропускат превозни средства въпреки нарежданията на полицията.

Малко преди обяд министър Димитър Греков бе посрещнат викове.

"Не само България, а всички страни-членки на Европейския съюз няма да получават европейски средства за производство на тютюн след 2014 г.", каза той.

Тютюнопроизводството е важен поминък и засяга много семейства, в България са регистрирани 31 000 земеделски производители на тютюн, затова държавата ще продължи подкрепата”, категоричен бе министърът, цитиран от "Фокус".

МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на министерството е да се запази размерa на подкрепата до 2020 г. След срещата с министъра тютюнопроизводителите прекратиха протеста, но преговорите ще продължат. Проф. Димитър Греков е насрочил консултативен съвет по тютюнопроизводство за 18 юли.

За зеленчукопроизводителите, животновъдите и овощарите подпомагането ще бъде по линия на обвързаното плащане, което е 13 % от директните плащания, информира зам.-министър Абазов, който също дойде на мястото на протеста. Те ще могат да бъдат подпомогнати с европейски средства в размер на 100 млн. евро годишно след 2014 г.

Протестът на Юг 

Протестиращи тютюнопроизводители блокираха за 10 минути пътя за Гърция при  ГКПП "Капитан Петко Войвода". Недоволните стопани изсипаха на пътното платно десетина кашона с тютюн.

Стопаните са готови да продължат с протестите си и в Брюксел, каза заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кючков.

Миналата седмица над 200 зеленчукопроизводители от Пловдивско блокираха движението по пътя от Пловдив за Пещера. Протестът беше заради ниските изкупни цени на продукцията им.