Прокуратурата отхвърля "появили се интерпретации и неверни твърдения от обвиняеми лица и техните защитници" във връзка с повдигнатитет по-рано днес обвинения във връзка с "нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв."

От страницата си във фейсбук пресслужбата на Прокуратурата на Република България изтъква, че "не отговаря на истината, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31 декември 2022 г. между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" в руски рубли".

С повдигнати обвинения са бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов (за проявена умишлена безстопанственост); бившият енергиен министър Александър Николов (за неупражнен достатъчен контрол на дейността на шефа на "Булгаргаз"), бившият заместник-министър на енергетиката Данаил Николов (за превишаване на правата си във връзка с реда на комуникация между Министерски съвет и "Булгаргаз"). Адвокатът на Александър Николов - Ина Лулчева, каза, че той е обвиняем за това, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли. Самият Николов каза, че е отказал да се огъне под натиска на "Газпром" и съвестта му е чиста.

Прокуратурата също така обяви за невярно твърдението, че е взето решение на Министерски съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО "Газпром експорт", тъй като не е провеждано заседание на МС, съгласно правилата му, уредени с (цитирани) нормативни актове. 

Прокуратурата казва също така, че не е прието решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт - прието решение на Министерски съвет.

За какво е обвинението, обясняват от държавното обвинение. "Обвинението е за това, че след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар."

Необходимото започва да се прави едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26 април 2022 г. - за следващите дни до края на с.м., както и за следващия месец, "което е поставило в риск изпълнението на задълженията на "Булгаргаз" ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната".

Сключените впоследствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на "Булгаргаз" ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО "Газпром експорт", отбелязва прокуратурата.

Софийска градска прокуратура повдигна обвиненията на тримата след сезиране от Държавна агенция "Национална сигурност" по разследване във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв. Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, се казва в публикацията.