Слави Трифонов защити обвиняемия за газовите доставки министър на енергетиката, излъчен в четворната коалиция именно от квотата на неговата партия "Има такъв народ".

"По повод на случващото се днес, мога да кажа само следното: Като министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е правил това - защитавал е българския национален интерес", написа в профила си във Фейсбук Трифонов.

"Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България", категоричен е партийният лидер. Слави Трифонов е убеден, че обвинението му от прокуратурата няма да доведе до нищо, защото не е виновен.

"И точно затова той ще бъде оправдан", прогнозира Трифонов.

По-рано стана ясно, че Националната следствена служба разследва бившия министър на енергетиката заедно с неговия тогавашен заместник Данаил Николов и бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов за длъжностни престъпления. Вследствие на това е била нанесена щета на "Булгаргаз" на стойност 88 млн. лв. в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022. По тази причина на Николов е повдигнато и обвинение.

Според следователите случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик и осигуряването на надеждност и сигурност на доставките.

Разследването срещу тримата е образувано през септември тази година по сигнал на ДАНС и след преценка на прокурор от СГП.

Николов коментира след разпита, че това е следствие от отказа му да се огъне под натиска на "Газпром" и съвестта му е чиста.

"В рамките на декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазван изцяло обществения интерес на всички граждани", заяви той. Адвокатът му Ина Лулчева поясни, че Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли, каза адвокатът му Ина Лулчева.