Националната следствена служба разследва бивш министър на енергетиката, негов заместник и бивш директор на "Булгаргаз" за длъжностни престъпления, в резултат на които е нанесена щета на "Булгаргаз" за 88 млн. лв в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022. Това заяви на брифинг Бисерка Стоянова - следовател в НСлС и говорител на службата.

Става въпрос за бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Според следователите случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик и осигуряването на надеждност и сигурност на доставките.

Бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е обвинен в умишлена безстопанственост; бившият енергиен министър Александър Николов - в неупражнен достатъчен контрол на дейността на шефа на "Булгаргаз", а заместникът му - Данаил Николов - в превишаване на правата си във връзка с реда на комуникация между Министерски съвет и "Булгаргаз"

На тримата са повдигнати обвинения и са с наложена мярка за неотклонение подписка.

Разследването срещу тримата е образувано през септември тази година по сигнал на ДАНС и след преценка на прокурор от СГП.

Досъдебното производство се води по две линии:

  • формирането на официалната позиция на "Булгаргаз" по дългосрочния договор с "Газпром";
  • предприетите действия от длъжностни лица от "Булгаргаз" и Министерство на енергетиката.

"При преценка на събраните доказателства, които са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, може да се направи извод за виновността на конкретни лица", заяви Бисерка Стоянова.

Александър Николов беше привикан на разпит преди обяд в Националната следствена служба. На излизане от следствието той каза, че му е повдигнато обвинение, но не коментира какво.

Снимка: БТА

Николов подчерта, че това е следствие от отказа му да се огъне под натиска на "Газпром" и съвестта му е чиста.

"В рамките на декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазван изцяло обществения интерес на всички граждани", заяви той.

Адвокатът му Ина Лулчева поясни, че Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли, каза адвокатът му Ина Лулчева.

Снимка: БТА

По-късно от прокуратурата пуснаха официално съобщение за казуса, където тримата обвиняеми са с инициали - вижте тук >>

Сигнал срещу длъжностни лица от правителството на Кирил Петков подадоха от ГЕРБ миналата година. Той беше до ДАНС и преди дни отново от ГЕРБ се похвалиха, че проверката на агенцията е приключила и материалите са изпратени в прокуратурата. След преценка на събраните материали следовател от Националното следствие, на което беше възложено разследването, е предложил на наблюдаващия прокурор тримата да бъдат привлечени към наказателна отговорност.