Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници - Данаил Николов, както и бившият шеф на "Булгаргаз" в кабинета "Петков" Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС), предаде БНТ като се позова на свои източници.

Малко преди 11 часа Николов влезе за разпит в Националната следствена служба. В отговор на въпроса дали знае за какво е повикан, Николов заяви: "Това е добър въпрос!" Той бе придружен от адвокат Ина Лулчева.

След около час двамата излязоха от НСлС.

"Бившият еннергиен министър Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли, каза адвокатът му Ина Лулчева.

В отговор на въпрос дали смята, че има вина за цените на тока и на природния газ, Александър Николов заяви: "Абсолютно не. В рамките на периода 13 декември 2021 - 2 август 2022 г. общественият интерес на всички граждани изцяло е спазен".

"Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза Николов.

Според следователите случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик и осигуряването на надеждност и сигурност на доставките.

Обвиненията срещу Александър Николов, Данаил Николов и Людмил Йоцов са свързани със закупуването на газ за нуждите на "Булгаргаз" от посредници, включително от фирмата "МЕТ Енерджи", чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. Става дума за финансови щети в особено големи размери около договорите за газ, след като "Газпром" спря доставките за България.

Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, че не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на "Булгаргаз", а Даниел Николов - за престъпления по служба.

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Тогава стана ясно, че след спирането на доставките от "Газпром" за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%. Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания "МЕТ Енерджи".

Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от "Газпром". Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което "Булгаргаз" е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

Обвиненията на Софийската градска прокуратура срещу бивш министър от правителството "Петков", бивш заместник-министър и бившия шеф на държавния газов доставчик "Булгаргаз" идват само три дни след визитата на главния прокурор Иван Гешев в Съединените щати.

Една от темите, които Гешев обсъжда във Вашингтон, бе именно засилващото се зловредно руско влияние над България след началото на войната на Русия срещу Украйна.

Според обвинител №1, руският натиск вече не се изразява само чрез класически шпионаж, а чрез влияние върху политическия процес в страната, медиите, както и чрез икономически механизми.