41-годишната Ковачева е обвинена за това, че на 18 март 2015 г., по време на нощно дежурство в столичната болница "Софиямед", действайки като длъжностно лице (акушер в отделение по неонатология), при изпълнение на служебните си задължения, е причинила лека телесна повреда на новородено момиченце.

Травмите по бебето - охлузвания на гръдния кош, са нанесени по особено мъчителен начин, поради продължителността и интензитета на деянието, допълват от прокуратурата.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 1 година или пробация. На акушерката е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1500 лв.

В хода на разследването са разпитани свидетели, приобщени са относими писмени доказателства, назначени и изготвени са необходимите експертизи.

Предстои приключване на разследването и изготвяне на обвинителен акт в максимално кратък срок.

Емилия Ковачева вече е подсъдима за опит за убийство на 4-дневната Никол. На 17 срещу 18 април м.г. през нощта акушерката преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Още при разследването на жестокото престъпление, от прокуратурата съобщиха, че разследващите са прегледали видеозаписи до месец и половина преди бруталния побой над 4-дневната Никол, и на тях се вижда как по време на други три нощни дежурства Емилия Ковачева посяга на новородени. Бебетата са бити на нейни дежурства в нощта срещу 18 март, срещу 25 март и срещу 16 април.

На днешното заседание на Софийски градски съд по делото за опита за убийство на Никол, адвокатът на акушерката скандално обяви, че травмите по новороденото били родови.