Близо 97% от пациентите, които са изписани след тежка или много тежка форма на COVID-пневмония, страдат от различни симптоми, които са не по-малко от 5, средно около 14. Излекуван от коронавируса може да има симптоми на болестта до 6 месеца. Това заяви в ефира на NOVA пулмологът проф. Коста Костов.

"Най-сериозните оплаквания, които остават при болните след COVID, са оплакванията от дихателната система. Тя е прицелният орган. Проучванията сочат, че не по-малко от 50% от пациентите имат един или повече симптоми до към шестия месец", добави медикът, който е консултант по белодобрни болести.

"Оказва се, че имам пациенти без особени оплаквания, но когато им се направят изследвания се установяват дискретни трайни промени в дифузионния капацитет и в съпротивленията на дихателната система", каза още Костов, но подчерта, че е оптимист и се надява по-голямата част от пациентите да преодолеят тази симптоматика.

Той коментира още, че в западните държави случаите на COVID-19 нарастват с 2 до 6 пъти сравнение с пролетта, но смъртността е спаднала с 3 до 6 пъти.

„Смъртността в целия свят спада”, уточни професорът.

Според него това се дължи на по-доброто познаване на болестта и усъвършенстването на терапевтичните протоколи.

„През пролетта смъртността в интензивните звена беше 70%, сега е 30%. В България обаче смъртността леко нараства. Считам, че тук в болниците влизат много по-тежко болни”, коментира пулмологът.

Основна причина за разрастването на пандемията последните седмици е началото на учебната година, смята Костов. Въпреки това той е на мнение, че малките деца трябва да продължат да ходят на училище.

„В момента е взето балансирано решение с това, че по-малките останаха на училище, по-големите са онлайн. Малките деца биха изживели много тежък стрес, ако ги затворим. Те трябва да ходят на училище”, изтъкна професорът.

Последните данни на здравните власти за изминалото денонощие продължават да бъдат стряскащи, заразените с коронавируса са с 200 повече от вчера, а починалите само за тези 24 часа са 36.