"На първо място в ЕС сме по умиране, трябва да се зададе този въпрос на хората, които много критикуваха преди. За три дена достигаме броя на починалите, колкото на една поредица от атентати в Кабул", коментира по NOVA проф. Тодор Кантарджиев, който е консултант на Столична община по овладяването на заразата, след като бе пенсиониран от служебния здравен министър от директорското място на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той беше категоричен, че в момента пандемията у нас се ръководи политически от здравния министър Стойчо Кацаров, вместо да се слушат медиците и експертите. "В момента не искам да преча с критики, но ако има план, да се спазва. Сега колегите в МЗ казват, че в момента политически се ръководят нещата, а не на експертно ниво", коментира професорът.

"В момента последните данни са 270 на 100 000 за страната, значи трябва да сме червени", разкритикува той по повод, че здравното министерство не изпълнява собствения си план с мерки. "11 области сме червени, всичко е "Делта", тук-там някой процент "Алфа", добави професорът.

Той успокои, че клетъчният имунитет след ваксина срещу коронавируса трябва да остане поне няколко години, а само около 5% от ваксинираните може да се разболеят повторно.

"Доказано е, че 0,7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация - около 40-50 души на 1000, но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил.

Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването".

Той предрече, че ни чака "есен на изпитания" и защити ректорката на Медицинския университет в Пловдив, която бе разкритикувана в декларация на "Има такъв народ" в парламента, че предприема разграничение между ваксинирани и неваксинирани студенти.

"Ректорът на университета е жена и имаше много по-мъжко поведение от останалите ректори", каза Кантарджиев. "Проф. Чорбанов да си гледа ваксините за грипа, които за 10 години не можа да направи за грипа, да не говори за тирания", коментира епидемиологът.

Проф. Кантарджиев се обяви за това ваксинацията да е задължителна за служителите в социалните домове и за медицинския персонал с уговорката, че няма как насила да бъдат заставени, но "да бъдат убедени до такава степен, че сами да искат да се ваксинират".