Имаме ваксини за България и половина. През този месец двойно, а през следващия и четворно ще се увеличи темпът на ваксинацията у нас. Това коментира пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния щаб.

Проф. Кантарджиев даде като примери за успешна масова ваксинация Великобритания, където вече нямат смъртни случаи, и Израел, където държавата и икономиката се освободиха.

"Ваксините са доказали, че действат", категоричен е проф. Кантарджиев.

Относно отворените "зелени" коридори за ваксинация, той коментира, че времето е хубаво, че има ветрец и при тези условия, когато си навън, рискът от заразяване е много нисък.

"В момента имаме ваксини за България и половина, заяви професорът. - Никога не сме казвали, че някои ваксини са лоши, но има такива, които не са минали още европейска регулация."

"В момента за този вирус знаем много повече, отколкото за останалите. Ако преди 20 години беше станала тази пандемия и трябваше след 20 дни да доказваме заразяване... слава Богу, че науката е напреднала", обясни професорът.

Според него, кризата у нас се управлява много добре.

"Близо сме до колективния имунитет. Аз мисля, че до края на юли-август вече ще имаме достатъчно хора с имунитет в страната", смята проф. Кантарджиев.