Прогнозите, че около 20 000 случая ще има до края на септември се оправдават. До края на ноември може би ще достигнат до 30 000 случая, от тях 7000-8000 активни. Трябва да мислим някакъв нов тип схема. Днес има вече 290 нови случая, активните наближават към 5000, отново отиваме към онзи пик преди двата летни месеца. Отпускането и неглижирането в света и Европа ще доведе лоши резултати. Това заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"В следващите 15 дни очаквам да има сериозно увеличение на случаите. Виждате няколко дни при лошо време веднага се вдигнаха случаите, сметнете какво ще бъде ноември месец. Ние се подготвяме за по-лошия сценарий. Сценарият със затваряне по домовете не е удачен, не трябва да се спира работата. Има определени райони, в които ще трябват може би по-тежки мерки. Смятам, че трябва да има едно затягане на мерките, но не по онзи начин, който беше", каза той.

"Маски навсякъде не мисля, че е проблем да се носят, защото и в момента да влезете в "Пирогов", ще видите, че всички ходят с маски, дори и пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал от това", коментира професорът.

"В "Пирогов" в момента има 30 пациенти с COVID-19, двама са интубирани, останалите са в средно тежко състояние. В "Пирогов" леки случаи няма. Това, че някой смята, че няма COVID, си е негов проблем. Унгарците вече ни минаха по бройка активни случаи. В момента легловата база, която имаме, е достатъчна. Беше много удачно да се направи отделна болница за COVID. Проблемът в България е, че няма кой да обслужва тези болници. Смятам, че няколко болници поемат тежкия удар в момента", обясни още проф. Балтов.

"COVID-19 се лекува все по същия начин, както се лекува от самото начало. Има някои подобрения, но си остава карантината. Доскоро повече млади хора заболяваха, защото не спазват особено мерките и самите те смятат, че ако се заразят, ще го изкарат много леко. За съжаление, те не страдат, а техните възрастни родители и роднини", добави той.

Той е на мнение, че Националният оперативен щаб трябва да се възстанови и то да не се чака до края на октомври или ноември, когато вече може да късно. "Трябва да се направи алгоритъмът, по който да се действа от първи ноември. Хората трябва да разберат, че това не се прави против тяхната воля, а да им се помогне", заключи директорът на "Пирогов".