Президентът Румен Радев реагира на коментара на премиера Бойко Борисов, който по-рано днес се включи на живо във Фейсбук. От дома си, където е карантиниран, министър-председателят заяви: "Нашите служби само на него (бел.ред. - Румен Радев) да му дават един ден карантина, сякаш е извънземен. Затова се разделихме и с шефа на РЗИ (бел.ред. - РЗИ-София). Не можеш да делиш хората..." 

Повод за изказването на Борисов стана това, че Румен Радев не беше карантиниран за нужния период, след като стана ясно, че е контактувал с положителния на COVID президент на Полша Анджей Дуда.

"В отговор на въпроси от страна на медии, свързани с твърдения на министър-председателя относно оставката на началника на столичната Регионална здравна инспекция", от прессекретариата на държавния глава призоваха Данчо Пенчев сам да обяви мотивите за напускането си. 

"Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за действителните причини за оставката на д-р Данчо Пенчев. Достоверността на твърденията на министър-председателя, не само по тази тема, са под въпрос. Единствено д-р Данчо Пенчев може да внесе яснота за причините, които са го накарали да подаде оставка", гласи позицията от "Дондуков" 2.

Самият Пенчев до момента не е коментирал мотивите си. Здравният министър Костадин Ангелов обяви днес, че те са лични, а след него премиерът Борисов посочи като причина двойния аршин за карантиниране.