Директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е подал оставка.

"Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката", съобщиха от РЗИ-София.

Шефът на столичната РЗИ се разделя с поста, след като в социалните мрежи се разгоря дебат защо карантината на премиера Бойко Борисов, а по-рано и на президента Румен Радев, бе свалена толкова бързо, въпреки че според изискванията отрицателен тест не е условие за това.

"Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме", обясни в събота д-р Пенчев.

Днес обаче председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров бе категоричен, че СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона.