Премиерът Бойко Борисов се включи на живо в официалния си профил във Фейсбук по време на онлайн заседанието на Министерски съвет днес. Той е под карантина и води разговора по домашно облекло.

Лайфът започна с обяснение, че коронавирусът "е гадно заболяване" и призив да се спазва карантината.

"Пазете се много, защото това си е гадно. Спазвайте карантината, защото ви следят. Ние не сме богопомазани като президента Радев. Нашите служби само на него да му дават един ден карантина, сякаш е извънземен. Затова се разделихме и с шефа на РЗИ (бел.ред. - РЗИ-София).  Не можеш да делиш хората...", каза Борисов.

"Очаквам, след като ВВС пламна и целият команден състав е по болниците и сухопътните войски да бъдат приземени с тези глупости, които правят", добави още премиерът.

Той посочи, че това е разликата между Европа и България - "Законът е само за тези, които не харесваш. Иначе може да си го погазваш, когато можеш от високата позиция... Затова Брюксел говори за корупцията по високите етажи за тези, които се имат за недосегаеми, че могат да правят всичко".

Борисов наблегна на факта, че за всеки човек, който нарушава карантината, има досъдебно производство, и попита министъра на вътрешните работи Христо Терзийски "Така ли е?".

"Тъй вярно", отговори той и отчете, че има 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантината.

Борисов от своя страна посочи, че държавният глава, с разрешение на военния министър, обикаля по всички гарнизони в нарушение на всички правила. Красимир Каракачанов отговори, че не може да забрани да се посещават гарнизоните.

"Тогава проф. Мутафчийски да не ми иска доброволци, цялата ВМА търси доброволци", възнегодува Борисов и за пореден път каза, че има РЗИ, което трябва да се сезира.

"Говори за върховенство на закона, ето това е, законът казва така и ние го спазваме", добави премиерът.

След това мина по същество върху обсъждане на проектобюджета за 2021 г.

"Следващия бюджет ще го изпълняваме пак ние и затова си правим разчетите до март, за да можем да ползваме парите, които сме си осигурили ние, ако народът ни даде да сме първа политическа сила и ГЕРБ да управлява с Патриотите, ние ще изпълняваме и ще продължим, затова в разчетите съм казал - Вариант 1, продължаваме мерките, докато има пандемия - 50 лв. на пенсионерите и заплащане за първа линия", обясни Бойко Борисов.

По думите му, това не е предизборен, а следизборен бюджет, целящ да може да има хора, които да продължат да живеят и работят в България.

"Май, юни ни обясняваха защо не даваме грантове и пари за хората. Когато нашите екипи изработиха програми и намериха средства през европейските фондове и компенсаторни механизми и с данъчни отстъпки сложихме пари във всички системи, за да преодолеем тази ужасяваща пандемия... сега, виждате как светът отново умира. На три съвета в Брюксел съм се молил като малко дете да се подготвим за днешния ден, за декември, като гледам във Франция, Белгия... Фондът за подпомагане вече е стотинки", каза още премиерът.

"С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ "Белене", фалита на КТБ, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява? Кой ще е премиер, кой ще управлява, знае Господ и българският народ", коментира премиерът и изброи по пера за какво ГЕРБ са отпуснали пари, за да се вдигнат доходите на хората.

"Това не са тежки, а най-тежките времена, сега когато даваме на пенсионерите и на всички сектори, питат - Защо даваме?", заключи Борисов.