В правописния речник ще намерят място и думи като имейл и онлайн, които задължително се изписват слято за разлика от английския им вариант.

„Включени са много думи, които вече са част от активния съвременен речник през последното десетилетие", коментира един от авторите - проф. Владко Мурдаров.
Изданието е от 676 страници и е най-пълният правописен речник, който е излизал у нас, посочи проф. Мурдаров. Той подчерта, че това е нов, оригинален, правописен речник и е наречен официален, защото представя нормата, която трябва да се спазва в писменото общуване в публичната сфера - при оформянето на официалните документи, предаде БТА.

От изданието са отпаднали и много турцизми и остарели думи, които вече не се използват. Проф. Мурдаров подчерта, че последният речник на БАН за българския правопис е издаден през 2002 година и уточни, че във всяка държава, в която има развит книжовен език, правописни речници се издават на 5-6 години, предаде "Фокус".

В речника, който съдържа 90 000 думи, е обяснено и как да се използват препинателните знаци, а в първата част на изданието са основните правила в българския език.

Според проф. Мурдаров съвременният българин най-много се измъчва при писането на сложните думи и заради това в речника има раздел за слятото и за полуслятото писане. Ако се допуска и слято и разделно писане, в речника думата е отбелязана със звездичка - джазбенд и джаз бенд, етномузика и етно музика, бизнесцентър и бизнес център, уебстраница и уеб страница, фолкзвезда и фолк звезда, обясни ученият.

Речникът струва 35 лева, а в книжарниците на издателство "Просвета" ще се продава с 10 процента отстъпка, съобщиха неговите автори.

През миналата година Европейската комисия обяви резултатите от изследване, според което почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, а 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни.

Същевременно данни от проверените кандидат-студентски теми и матури показват, че около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията.