Две години, след като алпинистът Боян Петров изчезна в подножието на връх Шиша Пангма, Националният природонаучен музей организира специална изложба. Освен детайли около научните му постижения, за първи път ще бъдат показани и два видеоклипа, заснети мигове преди фаталното му последно изкачване.

"Искаме да представим по-непознатото лице на Боян - това на зоолог и изследовател на пещери. Той събираше животни на всяка една височинна експедиция. Негови са едни от най-високите документации на редица видове. Има 10 вида, които носят неговото име", каза пред "България он Ер" Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей.

Алпинистът, който вече бе покорил 10 от осемхилядниците, тръгна към базовия лагер на 17 април 2018 година от тибетския град Тингри. На 28 април той за последно говорил с жена си Радослава, а планът му е бил да изкачва върха на следващия ден, като е оставил в базовия лагер сателитния телефон, който ползва. 45-годишният Боян е видян за последно на 3 май 2018 г. от унгарския алпинист Давид Клайн, който съобщи, че са го забелязали с бинокъл да се придвижва към лагер 3.

На 5 май украински алпинисти и шерпи, които стигнаха до лагер 3, откриха палатката и спалния чувал на българина. Въпреки безпрецедентната спасителна операция по земя и въздух, в която участваха шерпи и китайски спасители, Боян Петров остана завинаги в ледената прегръдка на Шиша Пангма.

Изложбата носи името "Спомен за Боян Петров: Следи в науката". Тя ще бъде открита днес и ще бъде в музея до есента. На нея е представен и костюм, с който Петров е обикалял по пещерите, а също и фотокапан, който се използва за документиране на животни.

"Боян ни научи на основата на работата с прилепи. Боян разсъждаваше и действаше по един и същи начин, независимо дали отиваше на експедиция в Хималаите или на пещерна експедиция в Родопите. Той винаги имаше желязна организация и документираше много стриктно всичко, което наблюдаваше", каза още Желязкова.

В последните си заснети клипове от Шиша Пангма той разказва за работата си като полеви зоолог толкова високо в планината. "Боян ни е дал една основа, често говорим за него в сегашно време. Той винаги ще бъде част от този музей", сподели тя.