Днес се навършват 2 години от прекратяването на спасителната операция по издирването на Боян Петров. Алпинистът остана завинаги в подножието на връх Шиша Пангма, но споменът за него ще живее вечно в дъщеря му Тея.

"За мен той си беше просто баща. Много добър баща. Никога не е бил строг с мен. Винаги беше устремен към нещо свое", споделя Тея Петрова, дъщеря на Боян Петров, пред БНТ.

Хималайската корона - така наричат връх Шиша Пангма. Това е 11-тия осемхилядник, който атакува Боян Петров през пролетта на 2018 г.

"Това мисля, че бяха двете най-трудни седмици в живота ми, защото всичко беше толкова неясно... И неговото последно заминаване също. Не се притеснявах, просто знаех, че той всяко лято отива някъде и после се връща. Толкова върхове изкачи", разказва тя.

Безпрецедентната издирвателна операция, която обедини силите на над 100 души от Китай, Непал и България, както и 3 хеликоптера, завърши без успех.

Уроците му продължават да живеят чрез децата му, а най-важният сред тях е, че човек никога не трябва се отказва от това, което желае най-силно.