Днес Боян Петров щеше да празнува своя 47-ми рожден ден. Вместо това остана завинаги в ледената прегръдка на Хималаите при опит да изкачи връх Шиша Пангма. 

Вижте снимки >>

Алпинистите наричат шеговито Шиша Пангма - "Джуджето", защото със своите 8027 метра е най-ниският от 14-те осемхилядници на планетата. Той е и единственият, който се намира изцяло на територията на Тибет - само на 5 километра от границата с Непал.

Боян Петров, който вече бе покорил 10 от осемхилядниците, тръгна към базовия лагер на 17 април 2018 година от тибетския град Тингри. На 28 април той за последно говорил с жена си Радослава, а планът му е бил да изкачва върха на следващия ден, като е оставил в базовия лагер сателитния телефон, който ползва.

Снимка: Facebook

45-годишният ни алпинист е видян за последно на 3 май 2018 г. от унгарския алпинист Давид Клайн, който съобщи, че са го забелязали с бинокъл да се придвижва към лагер 3.

На 5 май украински алпинисти и шерпи, които стигнаха до лагер 3, откриха палатката и спалния чувал на Боян. Въпреки безпрецедентната спасителна операция по земя и въздух, в която участваха шерпи и китайски спасители, Боян Петров остана завинаги в ледената прегръдка на Шиша Пангма.

Днес с прожекцията на филма "Докосване до пустотата" Националният природонаучен музей на Българската академия на науките и фондацията "Боян Петров" ще отбележат рождения му ден.

Снимка: Фейсбук на Иван Томов

Събитието ще се състои по традиция в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките. След думите на проф.Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей при БАН, в 18 часа ще започне прожекцията на филма "Докосване до пустотата". В него се разказва за емблематичния случай, свързан с изкачването на Сиула Гранде в Перуанските Анди от Джо Симпсън и Саймън Йейтс през 1985 година.

Жената до Боян Петров и майка на сина му Радослава Ненова пък постна в профила си във Фейсбук видео от рождения му ден през 2016 г. Тогава двамата са в Аржентина, за да изкачат най-високия връх в Южна Америка - Аконкагуа. 

"Безвремието на експедициите.....Честит рожден ден!", лаконична бе Радослава.

Снимка: Facebook