Изтъкнатият поет, критик и преводач проф. Владимир Трендафилов почина на 63-годишна възраст, съобщиха от Пространство "Култура".

Той е роден във Варна през 1955 г. Завършва английска филология в Софийския държавен университет. Две години работи като редактор в издателство "Народна култура" (1981-1983), а след това е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Катедра по англицистика и американистика (англо-български превод, английска стилистика, съвременна британска поезия) от 1983 до 2001 г.

След дванайсет години прекъсване, от началото на 2013 г. отново преподава в Катедрата по англицистика и американистика към Софийския университет, където води лекции по съвременна британска литература. Хабилитира се като доцент с изследването "Дебютът Дикенс: Начална рецепция на английския автор и на творчеството му в България" (2005).

Професор от 2011 г. в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и от 2013 г. в Софийския университет.

Автор е на интердисциплинарните изследвания "Неизличимият образ в огледалото" (1996), "През седмица в литературния аквариум" (1999) и "За рамките на литературата" (2005; 2006). Съвместно с Александър Шурбанов е съставител на "Преводна рецепция на европейска литература в България. Т. 1: Английска литература" (2000).

Трендафилов превежда от английски на български, основно поезия. Негов е емблематичният превод на избраната поезия и проза от ирландския класик и нобелист Уилям Бътлър Йейтс, излязла у нас през 1990 г. под заглавието "Кръвта и луната". Има и две издадени стихосбирки.

Съпругата му е поетесата Кристин Димитрова, с която имат две деца. Едното от тях е артистът Константин Трендафилов, известен като Папи Ханс.