Шествията започнаха сутринта в събота и  продължават и днес, предаде БГНЕС. Специален гост на тазгодишния фестивал е Хенри ван дер Кроон - президент на Федерацията на европейските карнавални градове.

В "Сурва 2012" участие вземат 99 маскарадни групи с 6 255 участници. Българските групи са 87 – 43 от Пернишка област и 44 от останалите области в България. Групите от чужбина са 12 - от 9 държави с 336 участници.

Във фестивала се включват групи от: Словения, Сърбия, Македония, Албания, Латвия, Гърция, Румъния, Италия, Китай.

Освен фестивални шествия, зрителите имат възможност да наблюдават "Работилница за маски", специално организиран е и Базар на маскарадния реквизит. Не липсват и конкурси, като такъв за "Най-атрактивни Мечкар и Мечка", има концерти и демонстрационни полети на делтапланери.

Сурва в Перник омагьоса вече двама млади, които се врекоха във вечна любов пред стотици зрители на откриването на 21 Международен фестивал на маскарадните игри. Минути след като танцьорите от популярната формация "Masters Of The Dance" снощи очароваха публиката с впечатляващ спектакъл, шоуто продължи с неочаквано предложение. Войводата на фестивала Калин Величков, който току що бе поел в ръцете си ключа на града, връчен му от кмета на общината, излезе на сцената и прикова зрителите на място с развълнуваните си думи. Той помоли до него да излезе неговата любима Светлана Дончева – също танцьорка във формация "Masters Of The Dance". После коленичи и пред стотици слисани зрители, пред десетки камери и фотоапарати, я попита: "Ще станеш ли моя жена?" Светла бе толкова развълнувана, че едва успя да промълви заветното "Да!". После получи годежния си пръстен. Трогателната сцена развълнува до сълзи стотиците перничани и гости на града, които в мразовитата януарска вечер снощи бяха излезли на площада, за да станат свидетели на откриването на фестивала "Сурва". Това бе чудесен завършек на спектакъла "Магията на Сурва", с който "Майсторите на танца" откриха тази година престижното събитие.

Режисьор на шоуто бе Красимир Димитров, композитор Владислав Тодоров. Стилистиката на спектакъла бе издържана в традициите на българския фолклор, но с модерни елементи. Аранжиментът на музиката бе със съвременно звучене, а стилните костюми и ефектното осветление направиха внушението от спектакъла още по-силно.

Сурвакар акробат се спусна с въжета "от небето" и донесе факел, с който кметът на общината Росица Янакиева запали фестивалния огън.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията "сурвакари" и "кукери".

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.

Фестивалът ще бъде закрит на 29 януари от 18 ч. на пл. "Кракра” в Перник с воеводско хоро, фолклорен концерт и пиротехническо шоу.

Преди дни кукери дефилираха и в Симитли.

Кукерите, наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, сурати или джамалари, са българските карнавални фигури — мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.