Повдигнатото обвинение и подадената оставка на зам.-кмета на София Евгени Крусев не са заради ремонта на "Граф Игнатиев", става въпрос за процедура по закона за обществените поръчки при избор на изпълнител за ремонта. Това каза пред БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Оставката на Евгени Крусев е достойна и мъжка постъпка, която не означава признаване на вина, добави той.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка и ще бъде привлечен като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той е призован в следствието следващия вторник заедно с адвокат. Крусев е получил призовка за разпит късно в понеделник. Кметът Йорданка Фандъкова прие оставката и я определи като поемане на отговорност. Общината ще продължи да съдейства на разследването.

Самият Крусев каза, че "най-отговорната и мъжка позиция в случая" е да подаде оставка, за да може разследващите да си свършат изцяло работата. "Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието ми в момента", заяви той.

Вчера започнаха спекулации, че едва ли не се дава оценка на цялостния ремонт на "Графа", затова трябва да се каже, че не става въпрос за това. Става въпрос за съмнение за нарушаване на процедурата по Закона за ОП по една проверка, която е направена от прокуратурата и от вътрешния одит на кмета по сигнал, външен. И прокуратурата преценява, че има такъв момент на нарушаване на процедурата и повдига съответното обвинение, коментира Герджиков.

Ремонтът на "Графа" продължава и то с бързи темпове по наше настояване. Ремонтните дейности ще бъдат приключени качествено и в срок, заяви още той.

Герджиков изрази надежда, че при започната процедура от прокуратурата да се разясни има ли и каква е процедурата по промяна (по проекта), отбеляза председателят на Столичния общински съвет.

Прокурорската проверка на ремонта започна в края на октомври след сигнал на "Спаси София", в който се твърди, че виброизолацията на трамвайните релси е различна от предвидената в проекта, припомня БНТ.

По-късно стана ясно, че по време на изпълнението проектът е променен, а една от фирмите - отстранена от търга за изпълнението на ремонта, е предлагала да се използва точно този материал, който реално е положен.

За месец разследващите са иззели всички документи по проекта и неговото изпълнение и са разпитали както служители от общината, така и представители на изпълнителя "Джи пи груп". И се стига до призовката на Крусев, връчена му на 3 декември в 18.00 часа.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медиите, че разследването срещу Евгени Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки.