Зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев, който получи призовка от прокуратурата заради проверката на ремонта на емблематичната ул. "Граф Игнатиев", обяви, че подава оставка. Вчера той първо каза, че и привикан да даде показания и не потвърди съмненията, че се очаква да му бъде повдигнато обвинение. Днес обаче призна пред журналисти, че е призован в качеството си на обвиняем. Очаква се съобщение от държавното обвинение в какво точно е уличен заместникът на Йорданка Фандъкова.

"Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата. Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието ми в момента", заяви Крусев, като уточни, че до края на деня днес ще депозира оставката си, а ще се яви пред разследващите другата седмица.

Той подчерта, че от общината оказват и ще продължават да оказват пълно съдействие на всички разследващи органи, които се занимават с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". До момента са изпратили цялата документация, която е изискана.

"В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на прокуратурата. Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам прокуратурата да го установи", изтъкна Крусев.

Той посочи, че към момента "Граф Игнатиев" от един ориенталски битак, на каквото е приличал преди, става една от красивите улици в София.

"Вярвам, че в скоро време ще бъдат завършени всички детайли около този ремонт и се надявам да тръгне и трамвайното движение", каза още заместник-кметът.

В края на октомври държавното обвинение започна проверка заради информация за нарушения на Закона за обществените поръчки. Ремонтът на улицата се прави от нашумялата покрай задържането на разследващи журналисти фирма "Джи Пи Груп", която е проверявана за нарушения и по други обществени поръчки.

Преди няколко дни Евгени Крусев заяви, че трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" конструктивно е изцяло завършено, положен е релсовият път, контактната мрежа и настилките. В момента се изпълняват довършителни дейности и след като те бъдат завършени ще бъде назначена приемателна комисия от ДНСК, която ще издаде Акт 16 и разрешение за ползване. Стойността на проекта за ремонта е над 24 млн. лв. и той трябва да приключи до края на годината.