ГЕРБ категорично застава зад Йорданка Фандъкова и общинските съветници на партията. Това обяви на брифинг областният координатор на партията в София Цветомир Паунов, предаде БТА.ъ

Той уточни, че подалият оставка зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев не е член на ГЕРБ, а привлечен е в екипа на Фандъкова като експерт. Подаването на оставката било негово персонално решение.

Ремонтът продължава въпреки оставката, а Столична община ще продължи да съдейства на държавното обвинение, обявиха още от партията.

Общинските съветници отчетоха и мерките по отношение на атмосферния въздух в столицата и подчертаха, че контролът е непрекъснат и в срок, особено по отношение на най-големите замърсители - строителни обекти, автокъщи, пунктове за смяна на гуми.

На непрекъснати проверки са били подложени и общинските жилища, в това число и т. нар. виетнамски общежития, за които има сигнали за отопление с нерегламентирани материали.

Анализът от приложените днес мерки - "зелен" билет и допълнителни буферни паркинги, ще бъдат готови до края на деня, информира Лорета Радева, председател на Комисията за опазване на околната среда в общината.

До 12.30 ч. днес, по данни на Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към СОС, са били продадени над 40 хил. "зелени" билети.

Общината възнамерява да монтира още 22 сензора на различни места в столицата към системата за ранно предупреждение за замърсяванията. Догодина в София ще има 90 процента екологично чист транспорт, подчерта депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Той добави, че в борбата с мръсния въздух кметът Фандъкова има желание да бъде криминализирано неспазването на изискването за отоплението, което народните представители били съгласни да разгледат.

Ненков добави, че до края на годината в пленарната зала предстои да бъде приет на второ четене Законът за чистотата на атмосферния въздух. Той попита защо БСП, след като са такива защитници по темата за чистотата на въздуха, не са подкрепили въвеждането на екологичния компонент при данъка за автомобилите, както и са против мерки в закона за чистотата на атмосферния въздух.

Защо след два дни на мръсен въздух се пуска зелен билет?

Според наредбата на общината два поредни дни нивата на фини прахови частици трябва да са над 200 микрограма на кубичен метър и то на две измервателни станции, за да се въведе мярката зелен билет. Днес обаче нивата на замърсяване във всички квартали, в които се мери замърсяването са под 200 микрограма на кубичен метър. Така че утре зелен билет няма да има.

На въпрос защо трябва цели два дни да дишаме мръсен въздух, за да се вземат мерки, от Центъра за градска мобилност отговориха, че механизмът е приет тази година. Трябвало време, за да се прецени как работи и има ли нужда от промени.