"Шах на пешката, за да спасим царицата" - така председателят на БСП-София и общински съветник Калоян Паргов коментира оставката на заместник-кмета по транспорта в Столичната община Евгени Крусев, цитиран от БТА.

Днес Крусев обяви, че подава оставка. Вчера той е призован от прокуратурата като обвиняем във връзка с проверката, която се прави за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Калоян Паргов припомни, че редица политически групи в Столичния общински съвет са поискали оставката на Крусев, а от БСП са търсили лична отговорност от кмета на София, а не от заместниците й.

По думите му "шах на пешката" не означава, че царицата ще се спаси, защото идва време и царицата да излезе напред и да поеме отговорност.

Въпреки това, което чухме на брифинга на Крусев, че това е негово лично решение, аз дълбоко се съмнявам, че досега всяка една оставка в ГЕРБ е била плод само на лично решение, коментира Калоян Паргов.

Той посочи, че отговорността за назначаването на един или друг заместник-кмет носи кметът на София Йорданка Фандъкова. Паргов припомни, че когато Евгени Крусев е бил предложен преди две години, от БСП са поставили въпроса за неговата експертиза. По думите му това е провал и в кадровата политика на ГЕРБ.

БСП с предложение за въздуха и старите коли

Според БСП проблемът с въздуха изисква спешни мерки и парите от данъка за старите автомобили трябва да бъдат насочени към домакинствата, отопляващи се с твърдо гориво.

"Ще направим едно предложение, което днес обсъдихме на Изпълнителното бюро на БСП, свързано с така прословутия данък "стари автомобили", който беше обект на остър дебат последните седмици по време на приемането на бюджета в НС", обясни Паргов по време на пресконференция в централата на БСП.

По думите му смисълът е тези  пари от данъка да бъдат използвани целево във всички градове в България за справяне с мръсния въздух.

"Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През уикенда бяха констатирани такива проблеми в редица български градове. И то значително над нормата. Припомням част от доклада на Европейската сметна палата специално насочен за София и една констатация, която е много печална, че мръсният въздух допринася за увеличаване на смъртността и затова един човек да живее с около 2 години и половина по-малко, отколкото му е предвидил Господ", каза още Паргов.

Той обясни, че проектът на Столична община с инсталациите за пречистване на въздуха, които се слагат на комините, е бил приветстван. "Призоваваме тези пари да бъдат използвани ударно за закупуването и монтирането на такива инсталации. Тези пари трябва да бъдат вложени в нещо. Те не могат да пълнят дупки на бюджета на един или друг кмет, да бъдат влагани в едни или други ремонти", обясни още председателят на Градския съвет на БСП - София.