С минута мълчание за "изгорелите" в протестите срещу монополите започна днес учредяването на гражданско движение "Орлов мост - за промяна". Протестиращите се събраха до храм-паметника "Св. Александър Невски".  В учредяването участват няколко десетки граждани. Янаки Ганчев - съучредител на движението, заяви, че не трябва да се правят спекулации и сравнения на гражданското движение с политическа партия. Той призова за три "Не" и за бойкот на изборите. Според него изборите са нелегитимни и неравнопоставени.

Според Ганчев властта е подготвила военен преврат. Той се позова на изказване на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов в Брюксел, в което се посочва възможността "вносен" генерал да направи преврата, защото български не би се съгласил. Ние искаме промяна, но ако промяната минава през анархокомунизъм, по-добре да няма промяна, каза Ганчев.

Живели сме в комунизъм 45 години и след това още 23, и не искаме това да продължава, допълни той.

Ганчев поиска президентът Росен Плевнелиев да се вслуша в гласа на хората, а не на олигарсите, защото иначе може и да не си изкара мандата. Оратори на митинга пожелаха "Орлов мост" да стане "Орловото гнездо" на 21-ви век и призоваха протестиращите да превърнат България в национално могъща и социално справедлива държава.

В отговор на въпрос дали има разединение между протестиращите Янаки Ганчев заяви: „То няма обединение, за да има разединение".

Пловдив

Определени икономически лобита се опитват да дестабилизират президентската институция,за да бъде притиснат Росен Плевнелиев да защитава конкретни икономически интереси. Това коментираха представители на граждански организации по време на провелата се в Пловдив кръгла маса, на която членове на неправителствени и браншови организации се обединиха в създаването на инициативен комитет "Пловдив". Той ще работи за това да бъдат решени проблемите на гражданите, на малкия и среден бизнес, както и за подобряване условията на живот и бизнес в региона. Участниците в тази кръгла маса се разграничиха от традиционния неделен протест в 11 часа. В Пловдив утре те ще имат свое шествие, което ще тръгне в 15 часа. В исканията си обаче хората трябвало да се обединят. Опасенията на някои от участниците в дискусията са, че икономически кръгове работят усилено, за да сринат валутния борд. "Сценарият, който се подготвя, е България да се върне във времето на 1996 година. Да се стигне до тотална загуба на спестяванията на хората и огромни печалби на олигарси и монополи" - твърди Красимир Коев.

Габрово

В Габрово от друга страна се събраха протестиращи от 35 града, за да координират бъдещите си действия. Около 70 души, участвали в националната среща в Сливен, се включиха в обсъждането, което преминава при закрити врата. Около 16:30 часа дойде първата информация от срещата. Един от организаторите Ангел Славчев обяви, че представителите на протестиращите няма да учредяват партия, а Национална гражданска инициатива. "Нашата цел е наистина да има контрол и прозрачност на това, което се случва, и на решенията, които взимат управляващите. Смятаме, че това е първа стъпка към разсекретяване на тези мафиотски сделки, които са правени в годините," коментира той.

За да се избегне "намесата на провокатори", както се случи при първата им среща в Сливен, и днес организаторите бяха наложили сериозен контрол на достъпа до зала "Дружба" в хотел "Балкан", предаде БГНЕС.

"До гуша ми дойде от ментета! Това са хората, които са правили протестите по градовете. Изведнъж цяла България стана организатор на протестите, което не е лошо, това е гражданското общество, но в крайна сметка голяма част от физическите организатори са тук. Други не можаха да дойдат поради финансови причини," коментира Людмила Манова от Благоевград.

Както в София, срещата в Габрово започна с едноминутно мълчание – в памет на Пламен Горанов от Варна.